El capitalisme porta al límit les classes treballadores i el planeta

Translations: es

Els preus dels aliments, de l'energia, del transport i de l'habitatge devoren els salaris i les pensions. La precarietat en el treball s'estén com un càncer. Les cues en els bancs d'aliments són cada dia majors i inclouen moltes persones amb ocupació. Les urgències d'hospitals col·lapsen i l'ensenyament públic llangueix per falta d'inversió. Milers de persones es concentren a les fronteres dels països més rics fugint de la misèria i la guerra. Moltes moren en l'intent.

Les onades de calor es multipliquen i s'anticipen a l'estiu. Les glaceres es fonen. Tota mena d'altres desastres d'origen climàtic -sequera, inundacions, corriments de terres, huracans, incendis forestals, etc- són cada vegada més freqüents i severs. Fins i tot els oceans més profunds estan contaminats amb plàstics. Grans rius com el Colorado, Rio Bravo, el Tigris o el Po s'assequen. Tot el planeta es desertifica. Les malalties epidèmiques entre humans i animals prenen un caire planetari. Les espècies vegetals i animals s'extingeixen. La fertilitat d'homes i dones es redueix dràsticament per la contaminació química.

colas de hambre

El control policial de la població cada dia és més sever. Els poders de l'estat són cada cop més extensos i incontrolats. Els cossos policials estan militaritzats i dotats dels materials més moderns per al control de mobilitzacions de masses. La pandèmia de COVID s'ha utilitzat per a entrenar els exèrcits en el control interior dels països. Els governs anuncien en un mateix discurs que multiplicaran les seues despeses militars i que les masses han d'esperar moltes restriccions i "sacrificis" addicionals durant els pròxims anys.

No parlem d'una pel·lícula apocalíptica. És el panorama el juliol de 2022 de qualsevol país del món, inclosos els més rics... inclosos els Estats Units.

"La FAO i el PMA adverteixen sobre una imminent crisi alimentària generalitzada, ja que la fam amenaça l'estabilitat en desenes de països

Els conflictes, les condicions climàtiques extremes, les commocions econòmiques, les conseqüències prolongades de la COVID-19 i els efectes en cadena de la guerra a Ucraïna arrosseguen milions de persones en països de tot el món cap a la pobresa i la fam, a mesura que l'augment dels preus dels aliments i del combustible espenten les nacions a la inestabilitat, d'acord amb el nou informe de punts crítics de la fam. [...]

Les condicions actuals són molt pitjors que durant la Primavera Àrab en 2011 i la crisi de preus dels aliments de 2007-08, quan 48 països es van veure sacsejats per inestabilitat política, disturbis i protestes. Ja hem vist el que està succeint a Indonèsia, el Pakistan, el Perú i Sri Lanka; això és només la punta de l'iceberg." (Nota de premsa de presentació de l'Informe de la FAO-PMA, 6 de juny de 2022)

És el mode de producció capitalista, que està portant al límit el planeta i la humanitat.

Les classes capitalistes, que han dirigit durant més de dos segles una economia basada en la propietat privada dels mitjans de producció i el màxim benefici per als posseïdors, coneixen bé la situació global. Nombrosos organismes nacionals i internacionals creats per elles mateixes li ho expliquen.

La supervivència de la civilització exigeix un gir immediat en la manera en què els humans produïm. La situació necessita no sols canviar el tipus d'energia que utilitzem, eliminar al màxim l'ús de plàstics, reduir la contaminació i intentar salvar el salvable de la naturalesa espoliada. La situació requereix molt més: cal produir de manera planificada per a la població, d'acord amb les seues necessitats i les de l'entorn natural. Cal abandonar l'enorme proporció del PIB que crea gegantescos beneficis per al capital, però són "productes" que no cobreixen necessitats humanes reals i destrueixen el planeta. Començant per tota la indústria d'armament. Cal alliberar tota la intel·ligència humana dedicada a la investigació per al benefici del capital i redirigir-la cap a la investigació per a les necessitats del conjunt de la humanitat i del planeta.

Però els assessors del capital, els governs, els organismes internacionals, fins i tot els partits més preocupats per la situació ecològica, però respectuosos amb la classe dominant, com els verds, no poden dir-nos tota la veritat: aqueixa bolcada necessària en l'evolució de l'economia és absolutament incompatible amb el poder del capital sobre la societat, amb els seus estats nacionals, la principal funció dels quals és mantenir la població treballadora sotmesa a la llei del màxim benefici de les empreses.

La "solució" del capital és reforçar els enfrontaments interimperialistes

Ací i allà, en algunes qüestions, com per exemple les emissions de CO2 , els estats arriben parcialment a alguns acords miserables. Però la "solució" a la qual realment els dirigeix la seua naturalesa depredadora és la que estem veient en la conjuntura actual: la lluita mundial oberta pel control de les fonts d'energia, que comencen a ser insuficients, com a part necessària de la lluita pels mercats mundials. A costa del que siga.

L’imperialisme rus, posseïdor de la segona producció mundial de petroli i gas després dels EUA, domina també, amb la seua semicolònia Kazakhstan, el 23% de la producció d'urani. L'atac a Ucraïna implica, entre altres motivacions, el control de la seua intricada xarxa d'oleoductes i gasoductes amb direcció a la resta de països europeus.

L’imperialisme nord-americà, hegemònic des de la Segona Guerra Mundial, executa les seues intervencions directament o a través de l'OTAN o altres organismes, segons li convé. Forma part dels seus mètodes habituals bombardejar i ocupar països (o provocar colps d'estat, o ofegar-los fins a la desesperació), sovint per a intentar prendre el control dels seus hidrocarburs (l'Iraq, Líbia, l'Iran, Bolívia, Veneçuela...). La guerra de Rússia contra Ucraïna ha sigut la gran ocasió per a prendre moltes millors posicions a Europa.

Des de l'inici de la guerra, el govern dels EUA ha reforçat enormement la disciplina de tots els països europeus als mandats de l'OTAN, el seu bloc militar per a Europa. A més, ha aconseguit que els governs suec i noruec sol·liciten i signen el protocol d'incorporació urgent a l'OTAN. A costa d'entregar els refugiats kurds a l'islamista Erdogan, malgrat que fins fa poc les milícies kurdes eren aliades dels EUA en la guerra de Síria. Són les coses dels "danys col·laterals".

En la recent cimera de l'OTAN a Madrid, que comentem a banda, Biden ha explicat que s'han ampliat fins a 100.00 el número de soldats nord-americans a Europa, ha anunciat l'increment significatiu de les seues forces navals i aèries en el nostre continent i ha exigit el compromís de tots els països membres d'augmentar la despesa militar fins a un mínim del 2% del PIB. El que en el cas de l'Estat Espanyol significa duplicar-la! Els governs europeus, posaran al servei dels EUA gratuïtament uns contingents militars enormes per a enfrontar - segons han acordat submisament en la cimera de Madrid - a "l'enemiga Rússia", a la Xina, acusada "d'intentar subvertir l'ordre mundial i erosionar les democràcies", i a qualsevol que s'interpose en el camí de la dominació imperial del capital ianqui o dels seus aliats.

Gràcies a la guerra d'Ucraïna, en només quatre mesos, els EUA han aconseguit dels països del continent europeu el que no van poder aconseguir durant anys: convertir-los oficialment en enemics de la Xina! del país que ha crescut i expandit els seus mercats espectacularment, al mateix ritme que els perdia l'imperialisme nord-americà, en clara decadència.

Si les lluites de classes en els grans països imperialistes no ho impedeix - i de moment no ho estan fent - està garantida l'escalada militar i el reforçament de blocs al voltant dels EUA i la Xina. I ja es veurà què ocorre amb Rússia. Perquè ni és segur que la burgesia xinesa lligue alegrement el seu destí al de la russa - tal com desitgen els EUA - ni la Xina pot ser indiferent al destí d'un país aliat amb el qual comparteix milers de km de frontera, sabent que és ella, realment, el principal objectiu econòmic a derrocar pels EUA.

Les escalades militars són la preparació de les guerres i condueixen a les guerres. Desvien una part creixent de la producció nacional i de la despesa pública a l'armament i a l'exèrcit, enriqueixen els oligopolis armamentístics i endeuten els estats. I, a conseqüència de tot això, multipliquen la misèria de les masses, que són les que pateixen la inseguretat alimentària, la inflació, el pagament del deute públic... i la tragèdia de la guerra mateixa, quan habiten el territori sobre el qual es deslliga.

El planeta, mentrestant, veurà accelerar la crisi climàtica amb la multiplicació de les guerres i de la producció d'armament, una de les indústries més contaminants del món. Al mateix temps, la crisi climàtica reforçarà l'escalada militar entre els gegants imperialistes en lluita pel control dels mercats minvants, de les fonts d'energia, de l'aigua, dels aliments. Tots els estats reforçaran molt més el seu control policial sobre les poblacions en previsió de disturbis inevitables. El populisme feixista de masses es desenvoluparà en tots els seus possibles vessants, impulsat pel mateix capital per a enquadrar ideològicament les masses en els estats policials i militars.

Entre les burgesies i els seus estats, imperarà el salve's qui puga, contra els altres. Un cercle viciós cap a la barbàrie que només podrà ser detingut si la lluita dels proletariats d'aqueixos països impedeixen les burgesies seguir el camí que els traça - sí o sí - el sistema productiu basat en el benefici del capital privat.

La solució de la classe obrera és organitzar-se per enderrocar el capitalisme i construir el socialisme mundial

Hi ha eixida, però exigeix l'acció conscient de les classes treballadores de tots els països contra el poder de la classe capitalista en l’àmbit mundial. Exigeix que els elements més avançats del proletariat s'organitzen independentment de la burgesia, que denuncien la constricció col·laboracionista dels vells i nous partits socialdemòcrates i de les burocràcies que converteixen els sindicats obrers en instruments patronals. Que siguen capaços d'impulsar la transformació de les revoltes socials cada vegada més nombroses i desesperades en revolució social, en poder organitzat de la població productora, en estats obrers que planifiquen col·lectivament i solidàriament la producció i la distribució en l’àmbit planetari.

Les actuals i futures explosions com la de Sri Lanka, l'onada de vagues obreres que està desenvolupant-se a Europa, els EUA i nombrosos països de tot el món, haurien de ser el terreny de la construcció de partits revolucionaris de masses organitzats en una internacional amb un únic objectiu: acabar amb el capitalisme putrefacte, construir el socialisme.

19 de juliol de 2022