En nom de la Bíblia: cop d'estat proimperialista a Bolívia

Translations: es

Les lluites de classe a Llatinoamèrica i l'imperialisme dominant

Llatinoamèrica és un subcontinent que des de fa temps és un laboratori de revolucions, contrarevolucions, lluites d'independència, lluites de classes exacerbades i colps d'estat.

Fa molt de temps que tota Amèrica és capitalista. La societat està dividida entre burgesia, classes petit-burgeses i proletariat. Certament, el sistema assalariat no és l'única forma d'explotació a Sud-amèrica i Amèrica central, però l'esclavitud contemporània, el peonaje, la masoveria, l'ocupació domèstica... estan subordinats a les relacions de producció capitalistes mundials.

En 1823, el govern dels Estats Units va definir el subcontinent llatinoamericà com el seu "pati de darrere": per a explotar tot el que fora explotable per mitjà dels governs burgesos que es consideraven els virreis d'una colònia. En conseqüència, l'acumulació de capital és relativament petita i la plusvàlua resultant de l'explotació de treballadors i camperols és parcialment acaparada pel capital estranger; no obstant això, hi ha capitalistes en l'agricultura, el comerç, la banca, els mitjans de comunicació, la construcció, la indústria manufacturera ... Aprofitant la grandària del país, dels seus recursos naturals o la seua posició geogràfica, alguns han pogut desenvolupar una base industrial i fins i tot grans empreses capitalistes: el Brasil, Mèxic, l'Argentina ...

Però fins i tot en aquest cas, la base econòmica i social de la classe explotadora local és més feble que la dels països imperialistes, la qual cosa explica la inestabilitat dels règims polítics i la interferència recurrent de l'exèrcit en la vida política.

La burgesia nacional està tensionada entre dues orientacions:

1. capitular davant la dominació estrangera, acontentar-se amb una porció reduïda de plusvàlua social, refugiar-se en la protecció estatunidenca contra les masses;

2. afirmar la seua independència, per a obtindre una part major de l'explotació dels treballadors i camperols del seu país, confiar en una altra potència imperialista (Espanya i la Unió Europea, la Xina, etc.).

Els interessos del capital estranger i els del capital intern no sempre són els mateixos i, a vegades, entren en conflicte. Per tant, és possible que, en condicions favorables, el capital nacional s'opose a les exigències del capital estranger. (Trotsky, Discussió sobre Amèrica Llatina, 4 de novembre de 1938)

L'orientació predominant en un moment donat en un estat determinat depén dels mitjans del xantatge i del grau de pressió de l'imperialisme ianqui, de les rivalitats imperialistes en el món, del pes respectiu de les fraccions de la classe dominant local, de la seua relació amb la classe obrera i les diferents classes intermèdies.

En última instància, la burgesia nacional és incapaç de derrotar a l'imperialisme perquè es nega a mobilitzar i armar a les masses del poble del seu propi estat, tement per les seues propietats. Tampoc pot recolzar-se en el proletariat internacional per a afeblir al seu adversari imperialista.

L'APRA diu que no té gens d'interés en anar de la mà dels treballadors dels Estats Units ... La vertadera raó d'aquesta actitud és que busca la protecció de la Casa Blanca. No és un error ideològic, ni tan sols un error. És un càlcul de la burgesia nacional del Perú. (Trotsky, Discussió sobre Amèrica Llatina, 4 de novembre de 1938)

En el segle XX, el PRM-PRI a Mèxic, l'APRA al Perú, l'MNR a Bolívia, el PJ a l'Argentina, l'FSLN a Nicaragua ... van passar de l'antiimperialisme proclamat i la mobilització limitada de les masses a la defensa de l'ordre burgés, a la recerca de compromisos amb la burgesia hegemònica. Només la classe treballadora pot garantir la independència nacional, aliant-se amb els camperols treballadors, els treballadors urbans del sector informal i els estudiants.

Només una vegada, la lluita nacional va conduir a una revolució social, a Cuba de 1959 a 1961. El moviment nacionalista petitburgés de Castro es va veure obligat a armar al poble i expropiar el capital per a resistir l'amenaça estatunidenca. D'això va sorgir un estat obrer, al costat mateix de l'imperialisme més poderós, gràcies a l'ascens revolucionari continental i mundial, que es recolzava a l'URSS.

La "4ª Internacional" de Mandel, Hansen i Moreno es va alinear amb el castrisme, es va oposar a la construcció d'un partit obrer revolucionari a Cuba i va promoure la guerra de guerrilles rurals a Amèrica Llatina. Però la usurpació del poder per la burocràcia estalinista a l'URSS va facilitar la burocratització de l'estat obrer cubà. Guevara va abandonar l'illa i va intentar, en va, repetir la guerrilla camperola (foquismo), primer a Congo-Kinshasa i després a Bolívia. L'única victòria en la història de l'exèrcit bolivià va ser l'aixafament d'aquesta guerra de guerrilles en 1967 amb l'ajuda dels serveis secrets i l'exèrcit dels Estats Units.

L'assassinat del Che i el fracàs general de l'OLAS van ajudar a alinear a Cuba amb l'URSS. En 1968, Castro va ignorar la crisi revolucionària a França, es va oposar al començament de la revolució antiburocràtica a Txecoslovàquia i fins i tot es va negar a condemnar la massacre d'estudiants a Mèxic. En 1969, el Partit Comunista de Cuba va fer costat al de l'URSS contra el de la Xina. Castro va contribuir directament, utilitzant el prestigi de la revolució cubana, al fracàs de la revolució proletària a Bolívia en 1971, a Xile en 1972-1973, a Nicaragua en 1979-1980 ...

Després de la revolució cubana, els Estats Units van organitzar sistemàticament la contrarevolució per a no perdre la seua hegemonia a Amèrica Llatina. Van ajudar en els colps d'estat de la burgesia proimperialista i l'exèrcit al Brasil (Mariscal Branco en 1964), a Bolívia (Coronel Banzer en 1971), a Xile (General Pinochet en 1973), a l'Argentina (General Videla en 1976)... Després d'aquests colps militars, totes les organitzacions de la classe obrera van ser dissoltes, nombrosos militants torturats, assassinats, empresonats o forçats a l'exili. Després d'aquests colps militars, Amèrica del Sud es va convertir en el laboratori d'aplicació de polítiques "neoliberals": obertura al capital estranger, liquidació d'adquisicions socials. Les masses es van afonar en la misèria.

La dislocació de la 4ª Internacional, el restabliment del capitalisme a Rússia, l'afebliment del moviment obrer van facilitar, a la fi del segle XX i principis del XXI, l'aparició d'una nova generació de moviments burgesos "antiimperialistes" amb base popular, despertant l'entusiasme dels hereus de l'estalinisme i de diversos corrents revisionistes del trotskisme (TMI grantista, LIT morenista, IQ pablista).

Quan els partits "populistes d'esquerra" van arribar al poder (Aliança País a l'Equador, MVR-PSUV a Veneçuela, MES a Bolívia, etc.), es van lliscar cap a la reacció, la qual cosa va afavorir les maniobres dels partits fascinants i els governs dels Estats Units (del Partit Demòcrata o del Partit Republicà).

2003: la crisi revolucionària a Bolívia

Bolívia és un país vast (1 milió de km²), poc dens (11 milions d'habitants), sense litoral (des de la derrota militar contra Xile en 1884), pobre (el quart més pobre del continent). La seua burgesia és aclaparantment "blanca" (d'origen europeu), mentre que la població treballadora és en la seua majoria ameríndia (procedent de 36 ètnies), especialment als Andes. D'ací l'heterogeneïtat nacional: d'una banda, les comunitats índies han estat aïllades i empobrides; d'altra banda, les províncies orientals, les més riques i les "més blanques", accepten malament l'autoritat de La Paz. D'ací també la inestabilitat de la dominació burgesa: hi ha hagut 188 colps d'estat a Bolívia des de la proclamació de la independència.

El país abunda en recursos. La seua agricultura està diversificada, inclou el cultiu de coca, la fulla de la qual s'usa tradicionalment, però també s'exporta com a matèria primera de la cocaïna internacional. El 90% de les terres del país són propietat de 50,000 famílies (blanques), la resta es distribueix entre 3 milions de petits agricultors (amerindis). La farina de soja, produïda per la indústria alimentària dels grans terratinents del departament de Santa Cruz, va representar el 9% de les exportacions de béns en 2018.

A finals del segle XX, les companyies petrolieres multinacionals van trobar enormes jaciments de gas. Actualment, més del 77% de les exportacions del país són matèries primeres: 33% d'energia, 26% de minerals (or, estany, plata, etc.). Recentment s'han descobert ingents reserves de liti (un metall essencial, entre altres coses, per a la fabricació de bateries: 2 a 3 g per telèfon, 20 kg per automòbil elèctric ...), les majors del món.

De 1990 a 2002, la petita burgesia indigenista es va posar al capdavant de grans marxes de pobles indígenes. Els cocalers es van enfrontar a les exigències dels Estats Units perquè s'eradicara el cultiu de coca. En 1997, Evo Morales, líder del sindicat de cocalers, va fundar el Moviment al Socialisme, un partit de base camperola al qual es van unir, en un primer moment, buròcrates dels sindicats obrers i antics polítics de "l'esquerra",i més tard trànsfugues de la "dreta".

En nom del culte a la Pachamama (la deessa Mare Terra), el MAS adopta una postura ecologista. El seu "socialisme" no té res a veure amb el poder dels treballadors. El MAS, que es presenta com a oposat als partits, substitueix la lluita de classes amb l'oposició entre "el poble" (indígena) i "l'oligarquia" (a la qual acusa d'antinacional). Si bé s'oposa a l'opressió secular de la qual són víctimes els pobles amerindis, es proposa tancar-los en "comunitats" eternes. El MAS té com a objectiu reemplaçar a l'MNR, subordinar als proletaris d'origen amerindi a la petita burgesia indigenista que, al seu torn, se subordina a la gran burgesia nacional.

El Guomindang a la Xina, el PRM a Mèxic, l'APRA al Perú són organitzacions molt similars. És el front popular en forma de partit. (Trotsky, Discussió sobre Amèrica Llatina, 4 de novembre de 1938)

Entre 2000 i 2005, Bolívia va ser l'escenari d'un ascens en la lluita dels explotats i els oprimits (obrers, camperols pobres, estudiants, treballadors independents del sector informal, etc.). Al juny de 2002, Gonzalo Sánchez de Lozada, del Moviment Nacionalista Revolucionari (MNR) va ser elegit president amb el 22,5% dels vots enfront de Morales (MAS), que va obtindre el 20,9%. L'MNR va guanyar les eleccions legislatives però, en absència d'una majoria parlamentària, va haver d'aliar-se amb el Moviment d'Esquerra Revolucionària (MIR).

Les mobilitzacions van ser causades per un pla del govern MNR-MIR, dictat pel FMI, que preveia la privatització de les empreses públiques, l'eradicació de la coca, augments d'impostos i retallades salarials i de les pensions. La decisió de Lozada d'entregar els camps de gas natural a un consorci de companyies petrolieres imperialistes va desencadenar el procés revolucionari. Vagues generals indefinides, bloquejos de carreteres, manifestacions massives, van unir als miners i tot el ventall de treballadors urbans, sota la direcció de la Central Obrera Boliviana (COB). A ells es van unir en massa els camperols pobres organitzats per la Confederació Sindical Única de Treballadors camperols de Bolívia (CSUTCB) que constituïen la base social i política d'Evo Morales.

Al febrer de 2003, l'exèrcit va matar a 34 persones i va ferir a més de 200 en manifestacions contra la creació d'un impost sobre els baixos salaris.

A l'octubre, la repressió de les manifestacions per la nacionalització del gas va deixar seixanta persones mortes i centenars ferides. La mobilització popular va obligar a les direccions de la COB, de la CSUTCB i de la Federació de Juntes Veïnals (FEJUVE) d'El Alto (una ciutat proletària d'un milió d'habitants adjunta a La Paz) a formar una "direcció única del moviment" que va cridar a una vaga general indefinida en tot el país. Van sorgir formes d'autoorganització i va renàixer l'Assemblea Popular, creada durant la revolució de 1971. A l'octubre de 2003, les masses van enderrocar al president Lozada, que va fugir als Estats Units i va deixar el poder al vicepresident Carlos Mesa (també MNR) [CoReP, Per la Revolució Socialista a Bolívia, 10 de juny de 2005].

Però la classe obrera al capdavant del moviment i les masses populars van ser traïdes pels aparells de la COB i la CSUTCB que, al costat del MAS, van donar per bo al govern de Mesa i van desmobilitzar, facilitant una eixida política que salvara, una vegada més, l'estat burgés.

A l'abril de 2006, l'SL dels Estats Units (que encara creu que la Xina és un estat obrer) va decretar que ja no existeix una classe obrera a Bolívia (i que, per tant, implícitament, no hi ha perspectives de revolució social). Però la classe obrera no ha desaparegut molt més que la burgesia.

La societat llatinoamericana, com qualsevol societat (desenvolupada o endarrerida), està composta per tres classes: la burgesia, la petita burgesia i el proletariat. (Trotsky, Discussió sobre Amèrica Llatina, 4 de novembre de 1938)

A propòsit d'això, cal assenyalar que durant cada crisi revolucionària (1952, 1971, 2003), els miners han jugat un paper central malgrat ser una minoria reduïda. I el proletariat no es limita als treballadors manuals en les indústries extractives. La classe obrera boliviana ha jugat un paper social i polític molt major que el seu lloc en les estadístiques. Però, per falta de partit, no pot portar el moviment a la victòria, com a la Rússia d'octubre de 1917.

Els seus dos partits històrics s'han afonat. El Partit Comunista Bolivià, nascut en 1926, va encarnar la revolució russa per a les masses. Però prompte es va convertir en estalinista, després de la burocratització de l'URSS (1923-1927) i la posterior degeneració de la Internacional Comunista. Sota el nom de PIR (adoptat en 1931) en 1941 va abandonar la lluita nacional per a no ofendre als Estats Units i Gran Bretanya, aliades de l'URSS en aquell moment. Aquesta traïció va permetre que part de l'exèrcit encarnara l'antiimperialisme i que la burgesia antiimperialista (MNR) s'arrelara entre les masses, inclosa la classe obrera. En 1950, el partit estalinista va tornar al nom de PCB i es va alinear servilment amb l'MNR.

El seu rival més petit, però implantat entre els miners després de la 2ª Guerra Mundial, el PER, secció de la 4ª Internacional, va esclatar en 1954, víctima també del seu oportunisme davant l'MNR (des de 1947, reforçat per l'oportunisme del secretariat revisionista de la 4ª Internacional de Pablo, Mandel i Frank). La seua majoria, el POR dirigit per Hugo González Moscoso, va ser reconeguda com la secció oficial de la "4ª Internacional", que va capitular davant el nacionalisme burgés en tota Amèrica Llatina. Després de la revolució cubana, quan el "Secretariat Unificat" (Mandel, Hansen Moreno) es va convertir al castrisme, el POR-Combate es va embarcar en una guerra de guerrilles rural. No va jugar cap paper en la revolució de 1970-1971.

De la minoria, una fracció es va unir en 1954 a l'MNR. Una altra fracció, el POR dirigit per Guillermo Lora (editor del periòdic Masas) va romandre actiu en la classe obrera però allunyat de la lluita per a salvar a la 4ª Internacional. Durant el procés revolucionari de 1970-71, el POR-Masas va capitular, com el PCB vinculat a Moscou, el PCB-ML vinculat a Pequín i l'ELN vinculat a l'Havana, davant el general "antiimperialista" José Torres, la qual cosa va facilitar el sagnant colp d'estat del general Hugo Banzer, secundat per l'MNR, contra el proletariat desorientat i desarmat. En l'exili, els POR es van incorporar a un front popular, el Front Revolucionari Antiimperialista, constituït, d'una banda, per una ala de l'exèrcit burgés al voltant de Torres més el MIR (una escissió de l'MNR), i per l'altra part per l'ELN, el PCB, el PCB-ML, el MIR, POR-Masas i POR-Combate. El POR-Combate es va desintegrar. En 1982, el POR-Masas va cridar a la "bolivianización de l'exèrcit" i "a posar l'exèrcit al servei de la classe obrera". En 1985, els seus candidats van obtindre menys del 0,8% dels vots.En 2003, en absència d'una direcció revolucionària capaç de guiar les classes treballadores, Evo Morales i el MAS van controlar la lluita popular, van sufocar els òrgans pre-soviètics i es van preparar per a la seua arribada al poder en el marc de la democràcia burgesa. Per a canalitzar la rebel·lió popular, el govern de Mesa va convocar eleccions generals anticipades (presidencials i legislatives) en 2005.

2005: l'elecció del primer president indígena bolivià

Malgrat la campanya de l'estat nord-americà contra Morales, aquest va aconseguir la presidència (amb més del 54% dels vots) i el MAS va guanyar 72 diputats (de 130). Igual que Hugo Chávez, qui va arribar al poder en 1998 a Veneçuela, Morales es va presentar en 2005 com "un revolucionari bolivarià, un partidari del socialisme del segle XXI". Era la primera vegada que un amerindi aconseguia la prefectura d'estat a Bolívia. Encara que des de 1993 fins a 1997 (govern MNR-MRTKL) ja va haver-hi un vicepresident indígena, Víctor Hugo Cárdenas. En qualsevol cas, l'edat, l'origen ètnic, el sexe o l'orientació sexual d'un president (o un primer ministre) no canvia la naturalesa de l'estat.

Evo Morales va adoptar una postura bonapartista, d'àrbitre entre les classes treballadores i la burgesia, entre la burgesia nacional i la burgesia imperialista.

Estem en el període en què la burgesia nacional intenta obtindre una mica més d'independència respecte als imperialistes estrangers. La burgesia nacional es veu obligada a coquetejar amb els obrers i amb els camperols, i amb això apareix l'home fort del país, orientat a l'esquerra. (Trotsky, Discussió sobre Amèrica Llatina, 4 de novembre de 1938)

De 2005 a 2019, Morales va jugar un paper decisiu en la continuïtat del mode de producció capitalista i l'estat burgés. L'ideòleg i vicepresident del MAS, Linera, va explicar això a la premsa des del principi.

El govern del president Morales respecta la propietat privada, respecta la religió, respecta l'activitat de l'emprenedor, garanteix l'educació privada ... (García Linera, març de 2007)

De la mateixa manera que el partit nacionalista indígena de Sud-àfrica (ANC), amb l'ajuda del partit estalinista (SACP) i la direcció de la principal central sindical (COSATU), va salvar el capitalisme en 1994 a canvi de l'accés a la burgesia d'una minoria negra de les seues files, el MAS no va tocar el capitalisme sinó que va crear una burgesia d'origen amerindi.

Al maig de 2006, el govern va anunciar una ambiciosa reforma agrària, que preveia la confiscació sense indemnització de les terres sense cultivar. Els grans propietaris es van oposar per tots els mitjans, sota el lideratge de Reinaldo Díaz (Cambra d'Agricultura de l'Est) i Fernando Camacho (president del comité cívic de Santa Cruz), capitalista i antic membre de l'UJC feixista.

A l'agost de 2006, Morales va convocar una assemblea constituent per a rectificar la constitució de 1967. Les múltiples versions de la revisió del trotskisme (pablista, morenista, grantista, cliffista, lambertista ...) reivindiquen el "front únic antiimperialista" i persisteixen a exigir una assemblea constituent en les democràcies burgeses. Però aquesta consigna té un caràcter progressista (radical democràtic) només en països que manquen de llibertats democràtiques elementals, com Rússia abans de 1917, la Xina o l'Índia dels anys 1930. En cas contrari, és un nus corredís democràtic lligat al coll del proletariat.

La consigna d'una assemblea nacional o constituent conserva tot el seu valor en països com la Xina o l'Índia ... Les fórmules de democràcia són per a nosaltres només consignes temporals o episòdiques en el moviment independent del proletariat, no una soga corredissa democràtica lligada al coll del proletariat pels agents de la burgesia. (4ª Internacional, Programa de Transició, 1938)

El sistema multipartidista i les eleccions lliures es van proclamar a Bolívia des de 1938 i el sufragi universal es va aprovar en 1952 sota l'amenaça revolucionària. En aqueixes condicions, l'única funció de la constituent del MAS era allunyar l'espectre de l'Assemblea Popular i legitimar l'estat burgés. Segons l'Article 6 de la constitució, la bandera multicolor recentment adoptada pels moviments indigenistes andins, la wiphala, es converteix en el segon emblema de l'estat bolivià. La nova constitució és una mica més laica, el cristianisme catòlic imposat pel colonitzador espanyol ja no és una religió d'estat. Etiquetant-se com a "multinacional", estableix com a idiomes oficials l'aimara, el quítxua, el guaraní, etc., promet més autonomia i facilita el referèndum. Limita la presidència a dos mandats. Canvia el nomenament dels jutges. Però l'aparell repressiu de l'estat (exèrcit i policia) queda intacte (Part VII) i l'Article 56 garanteix la propietat privada. El govern no reforma el codi laboral, ni el sistema fiscal ni la llei d'herència.

La política social del govern indígena s'inspira en la dels governs de front popular liderats pel PT reformista al Brasil (2003-2011), mentre que la política industrial imita més aviat la de la dictadura militar anterior del mateix país (1964-1985).

El govern va aprovar una llei de nacionalització d'hidrocarburs al maig de 2006. És una mesura progressiva però limitada. La mesura es refereix a la matèria primera, no a les filials de grups estrangers i les seues instal·lacions. L'Estat bolivià va modificar els contractes amb Repsol (Espanya), Total (França), Exxon (els Estats Units), British Gas (Gran Bretanya), Petrobras (el Brasil) ... Així va recuperar una part de la renda minera i energètica. El govern l'ha utilitzada per a millorar les instal·lacions públiques (carreteres, ponts, xarxa de reg, telefèric d'El Alto-La Paz, xarxa de gas, escoles, hospitals, etc.) i atorgar concessions a les masses: augment de salaris mínims, bons per a l'escola ...

En 2007, l'estat va decidir construir dos preses hidroelèctriques en territori indígena (El Chepte, El Bala). En 2008, va tractar d'establir una empresa de fabricació de bateries (YLB).

De maig a juny de 2008, els governadors de diversos departaments de l'est, en poder de l'oposició política (Beni, Chuquisaca, Pando, Santa Cruz, Tarija) van tornar la temàtica del MAS en contra seua, recolzant-se en els Comités Cívics no triats que serveixen per a mobilitzar l'oposició al MAS sota l'hegemonia dels grans terratinents i els capitalistes de la indústria alimentària. Van organitzar referèndums per a enfortir la seua autonomia. El govern va respondre amb un referèndum nacional, a l'agost, que va guanyar (67% dels vots) perquè les masses es van mobilitzar contra els separatistes i les seues colles feixistes. Malgrat aquest resultat, els governadors de la Mitja Lluna van intentar un colp de força anunciant la implementació de l'autonomia, l'ocupació de les administracions públiques, el bloqueig de carreteres i aeroports. L'11 de setembre de 2008, un grup de camperols que es dirigien a Cobija va ser atacat per esbirros del govern regional de Pando, que van assassinar a 19 d'ells. Recolzant-se en la indignació popular, el govern central va aconseguir restablir l'ordre. Al gener de 2009, va ratificar la nova constitució (61% dels vots a favor).

2009: Morales capitula davant «l'oligarquia»

El MAS, al capdavant de l'Estat, en un primer moment va integrar amb bastant facilitat les "organitzacions socials". Les va finançar i va atorgar càrrecs oficials als dirigents a canvi del seu suport. Fins i tot va neutralitzar la COB. Va assaltar les direccions de les organitzacions i va imposar els seus candidats. I en els casos en què no ho aconseguia, les va escindir (CIDOB), fins i tot va portar als tribunals els sindicalistes i responsables indígenes que es van resistir.

En 2009, Morales va parlar de reconciliació "nacional", com a Espanya, Sud-àfrica, Xile, l'Argentina ... Davant la resistència dels grans terratinents, representats sobretot pel comité cívic de Santa Cruz, que va ser el suport civil del pronunciament del general Banzer en 1971, el govern va renunciar a la seua reforma agrària. La desforestació va continuar a gran escala en la Amazonía boliviana, a raó de 300.000 ha per any. Serveix per a la cria de bestiar i especialment per al cultiu de soja d'exportació. Al desembre, les eleccions generals van donar el 64,2% a Morales, 88 diputats de 130 al MAS i 26 senadors de 36.

A l'abril de 2010, en les eleccions regionals i municipals, el MAS va col·locar a diversos polítics de "dreta" en la capçalera de les seues llistes: va ser el cas de Luis Flores (Pando) o Roberto Fernández (Santa Cruz). Aquestes aliances ja van despertar reticències entre els camperols treballadors víctimes de les bandes feixistes.

A l'agost de 2009, el govern va autoritzar la construcció pel grup capitalista brasiler OEA d'una nova carretera a través del territori indígena i el parc nacional Isiboro-Secure. Després dels enfrontaments entre la comunitat indígena i la policia, durant una marxa de 2.500 amerindis a La Paz, a l'octubre de 2011, Morales va cancel·lar el projecte.

Al desembre de 2010, el govern va decretar un augment en els preus del combustible, al qual es van oposar el sindicat de treballadors del transport per carretera (propietaris dels nombrosos autobusos) i també la principal central sindical, la COB, que feia costat al règim. El president va retrocedir.

Amb la crisi capitalista mundial de 2008-2009, el preu de les matèries primeres va descendir. En 2011, per a compensar aqueix fet, l'estat va tractar d'augmentar les quantitats exportades i va autoritzar la cerca d'hidrocarburs en 11 de les 22 àrees protegides. Dues organitzacions (CONAMAQ i CIDOB) es van retirar del Pacte d'Unitat d'organitzacions indígenes que feia costat al MAS.

En 2012, els salaris de la policia es van incrementar en un 20%.

Al maig de 2013, el govern va decidir modificar el sistema de pensions dels assalariats. Es va enfrontar a la vaga dels miners per millors pensions. Va enviar la policia. Centenars de miners, d'obrers de la indústria, de treballadors de salut i de l'ensenyament van ser colpejats i imputats penalment. Finalment es va aconseguir un acord amb la direcció de la COB.

En 2014, el govern va designar a l'ex president Mesa (2002-2005), notòriament vinculat als Estats Units, com a portaveu oficial de Bolívia en relació amb la seua demanda davant la Cort Internacional de Justícia de la Haia, per a reclamar a Xile accés a la mar. Tot seguit, una llei va autoritzar el treball infantil a partir dels 10 anys. El comerç de béns amb l'estranger es va tornar deficitari, com abans de la nacionalització del gas.

Morales va arribar, en 2014, al final dels dos mandats presidencials successius (2005, 2009) previstos per la constitució de 2009. El Tribunal Constitucional va decidir que la norma només és aplicable a partir de la seua promulgació i que, per tant, Morales tenia dret a un nou i últim mandat. En aquestes eleccions generals, Morales i el MAS ja no van fer campanya amb la vella retòrica antiimperialista i antiliberal, sinó amb el lema de la bona gestió: "Amb Evo anem bé". Entre els diputats del MAS va aparéixer una nova ventrada provinent de l'oposició: Carlos Subirana i Muriel Cruz (Santa Cruz), Francisco Navajas i Neila Lenz (Tarija), Milton Baró (Chuquisica). Per contra, antics partidaris del MAS van trencar al punt de presentar-se en contra seua: Fernando Vargas (Partit Verd) i Juan del Magraner (MSM). Morales va guanyar amb el 61.4% dels vots i el MAS amb 88 diputats de 130 i 25 senadors de 36. No obstant això, el seu electorat s'estava enfonsant en els seus bastions (La Paz, Oruro, Potosí). Samuel Doria Medina va rebre el 24,2% dels vots i la seua UD, la principal coalició de l'oposició burgesa, 32 diputats. Magraner només obtingué 2,7% i Vargas 2,6%.

En 2015, l'Estat va reduir el temps de consulta amb els pobles indígenes sobre l'explotació del subsol a 45 dies en les 22 àrees protegides, en lloc dels 90 dies que hi havia des de 2007. 4 soldats reclutes van ser assassinats en les casernes, sense que mai es jutjara als responsables. Des de 2004, 55 homosexuals han sigut assassinats, i mai s'ha produït cap condemna.

Al febrer de 2016, Morales va sol·licitar per referèndum el dret a postular-se per quarta vegada. L'Organització d'Estats Americans (OEA), un organisme internacional sota la influència dels Estats Units, va aprovar l'organització del referèndum perquè no tenia res a témer de Morales. Amb una participació de més del 84%, va perdre amb el 51,3% de nos, la qual cosa reflecteix el descontentament popular. Passant del resultat, el 28 de novembre de 2017, el Tribunal Constitucional va decidir eliminar la limitació dels mandats presidencials.

Al juny de 2018, Xi Jinping va visitar Bolívia, que s'ha adherit oficialment a les "Noves Rutes de la Seda", un projecte imperialista xinés que xoca contra els interessos del seu rival estatunidenc. La Xina és el primer proveïdor de béns de Bolívia, per davant del Brasil (18% del total en 2018) i és també el seu primer creditor. En el mateix mes, Morales va inaugurar un nou palau presidencial de 12 pisos (120 m) que sobreïx per damunt del centre històric de La Paz. Inclou dues plantes per al Cap d'Estat, i en elles un apartament de 1,000 m², amb ascensor privat, jacuzzi, sauna, gimnàs i sala de massatges. Al desembre, l'FMI va felicitar a Bolívia.

A l'agost de 2019, el govern va tancar un acord amb el grup capitalista xinés Xinjiang TBEA per a explotar els depòsits de liti de Coipa i Pastures i produir bateries ... a la Xina. Al setembre, els incendis van devastar més de tres milions d'hectàrees.

10 de novembre de 2019: un colp d'estat orquestrat per l'exèrcit

Segons la constitució, hi ha dues maneres de ser triat en la primera volta: obtindre més del 50% dels vots o bé aconseguir una distància d'almenys un 10% amb el següent candidat.

A l'octubre de 2019, Carlos Mesa - recuperat per a la política en 2014 pel govern del MAS - va ser candidat contra Morales en les eleccions generals, en nom del Moviment Demòcrata Social (MDS). Segons els primers resultats, anunciats el 20 d'octubre, Morales estava al capdavant (45%) però no prou com per a ser triat en la primera volta (Mesa tenia quasi el 38%). En la nit del 20 al 21, va haver-hi manifestacions al carrer en contra d'aquest primer resultat, discutit per la Unió Europea (UE) i l'Organització d'Estats Americans (OEA). En altres paraules, les potències imperialistes occidentals, que s'havien acomodat a Morales entre 2005 i 2019, ara pensen que cal desfer-se d'ell. De la mateixa manera que, en 2009, van ajudar l'exèrcit a enderrocar a Zelaya a Hondures i en 2016 a expulsar al president Rousseff del Brasil [CoReP, el Brasil: front únic obrer i autodefensa contra el president feixista i l'exèrcit. 5 de novembre de 2018]; o com a Veneçuela, al gener de 2019, van intentar en va enderrocar al president del PSUV, afeblit per la depressió econòmica, [CoReP, Imperialistes fora mans de Veneçuela! 26 de gener de 2019].

El 24 d'octubre, es proclamen els resultats finals: l'antic president seria reelegit amb 10,57% de distància respecte al següent (47% dels vots en Morales, 36,5% en Mesa), sense necessitat d'una segona volta. La majoria de la població, amb raó o sense ella, no ho creu. Al carrer, els partidaris de Morales, que continuen tenint un pes important en el camperolat, s'enfronten als seus oponents, inclosos els de les capes populars. Fins i tot en El Alto, bastió de l'aixecament de 2000-2005, la població sembla dividida. Els comités cívics que lideren el moviment són heterogenis, però la majoria estan sota el control de terratinents i capitalistes. El de Santa Cruz, el president del qual és Camacho, mobilitza bandes cristià-feixistes formades per estudiants rics i lumpen. Altres líders són indígenes, com Marco Pumari, president del comité cívic de Potosí. La policia, en la seua majoria indígena, s'amotina i arranca la wiphala dels seus uniformes. Morales crida els militars a restablir l'ordre i demana l'arbitratge de l'OEA.

Bandes armades ataquen les cases de Morales i altres líders del MAS, amenaçant les seues famílies. Camacho (Comité Cívic de Santa Cruz), enarbora una pistola en una mà i una bíblia en l'altra. El 10 de novembre, l'OEA decideix que se celebren noves eleccions. Camacho es posa de genolls enfront del palau presidencial, davant una bíblia col·locada sobre una bandera boliviana, i declara que vol "portar Déu de tornada al palau presidencial". El 10 de novembre, també la burocràcia de la COB li demana a Morales "renunciar, si és necessari per a pacificar el país". El mateix dia, el comandant en cap de l'exèrcit, Williams Kaliman, ordena "que el president abandone el seu mandat presidencial per a permetre la pacificació i el manteniment de l'estabilitat".

En la nit del 10 de novembre, Morales obeeix a l'Estat Major i renúncia, juntament amb el Vicepresident Linera i els presidents (MAS) de la Cambra de Diputats i el Senat, les famílies del qual estan amenaçades. Mesa saluda "la fi de la tirania". L'ambaixada veneçolana és atacada. La vicepresidenta racista del Senat, Jeanine Áñez (MDS) anuncia, Bíblia en mà, que serà presidenta interina.

L'11 de novembre, milers de camperols es manifesten, fins i tot a La Paz i El Alto, contra el colp. Morales demana als treballadors de salut i educació que posen fi a la vaga.

El 12 de novembre, Morales i Linera s'exilien a Mèxic, les bandes cristià-feixistes ocupen el palau presidencial i cremen la wiphala. Áñez es proclama presidenta al balcó del palau amb el feixista Camacho al seu costat. El 13 de novembre, el govern dels Estats Units reconeix la presidència de Áñez .

El 14, Áñez forma un govern que jura sobre la Bíblia. Diversos milers de treballadors ixen d'El Alto al palau presidencial de La Paz, enarborant la wiphala, per a denunciar el colp i exigir la renúncia d'Áñez. Participen milers de membres de la Federació de Mestres Rurals de la COB. El seu líder, Andrés Huayta Álvarez, no té objeccions a declarar a la premsa que, encara que estiga al capdavant de la manifestació, vol facilitar les coses.

Certament no reconec la legitimitat d'Áñez, però no exigisc la seua renúncia. Després de tot, és un govern de transició. (Jornada en línia, 13 de novembre de 2019)

El 15 de novembre, la policia mata 9 camperols que es manifestaven a Cochabamba. El 19 de novembre, l'exèrcit desbloqueja la planta d'hidrocarburs de Senkata (El Alto), causant 10 morts.

Fins on sabem, actuen a Bolívia dues organitzacions que afirmen "reconstruir" la 4ª Internacional. Igual que la premsa burgesa boliviana, el grup que manté el nom de POR nega que hi haja hagut un colp. Quasi identifica al MAS i als feixistes.

La població de La Paz, El Alto i altres ciutats han viscut moments de terror davant els atacs de les milícies furioses del MAS i del lumpen, que han comés tot tipus de vandalisme recolzats en les consignes: "Volem el cap de Mesa i de Camacho", "ara sí, guerra civil!". Evo ha renunciat, ha fugit a Mèxic, però ha fet pagar cara la seua derrota, deixant arrere una seqüela de destrucció i sang. (Masas, 15 de novembre de 2019)

La LOR-CI, fundada en 2003 per activistes del PTS argentí, proposa ... una nova Assemblea Constituent.

Nosaltres, la LOR-CI, participem en la lluita perquè el moviment supere els seus objectius limitats en el marc del règim polític existent i, per tant, que reòbriga de nou el procés constituent per a imposar una vertadera Assemblea Constituent lliure i sobirana . (La Izquierda, 17 de novembre de 2019)

L'ONU, la UE i l'Església Catòlica exerceixen el paper d'intermediari entre el "govern provisional" dels colpistes d'una banda, el MAS (que continua sent la majoria en el parlament) i les "organitzacions socials" per l'altre . El 23 de novembre, la presidenta colpista Añez i els representants de tots els partits parlamentaris van anunciar, en presència de l'Estat Major de l'exèrcit, un acord per a organitzar noves eleccions generals: la Llei de Règim excepcional i transitori. El MAS accepta que Morales tinga prohibit postular-se. Els sindicats d'assalariats (COB) i camperols (CSUTCB), les associacions indígenes (CIDOB, CONAMAQ, CSCIOB) i de dones (CNMCIOB) es comprometen a desmobilitzar-se i posar fi als bloquejos de carreteres. El 26 de novembre, es van alçar les barricades d'El Alto. En total, hi ha hagut 32 morts i més de 700 ferits.

El 29 de novembre, el feixista Camacho, que sempre havia dit que es mantindria al marge dels partits i les eleccions, va anunciar la seua candidatura per a les eleccions presidencials. El 16 de desembre, Morales crida a una missió electoral de l'ONU i al Papa per a supervisar les eleccions de 2020. El 31 de desembre, Pumari anuncia en presència de Camacho que serà el seu soci en les eleccions presidencials, com a candidat a vicepresident. I això malgrat que Camacho va filtrar a la premsa boliviana un enregistrament on Pumari exigeix 250,000 $ per a presentar-se en la seua llista presidencial.

L'antic dirigent del Comité Cívic de Santa Cruz, segons un enregistrament, va pagar $ 250,000 per la candidatura de Macro Pumari en les pròximes eleccions. (Opinió, 8 de desembre de 2019)

Per la independència de classe i la revolució permanent

El 10 de novembre el lloc dels comunistes estava al costat dels treballadors i estudiants partidaris de Morales, contra el pronunciament de l'exèrcit, la policia amotinada, els polítics reaccionaris i les bandes feixistes secundades pels estats saquejadors nord-americà i europeus.

Estem perpètuament en competència amb la burgesia nacional, perquè som l'única direcció capaç de garantir la victòria de les masses en la lluita contra els imperialistes estrangers ... En tots els casos en què la burgesia s'enfronta directament als imperialistes estrangers o als seus agents feixistes reaccionaris, nosaltres els donem el nostre ple suport revolucionari, preservant la independència total de la nostra organització, del nostre programa, del nostre partit i la nostra total llibertat de crítica. (Trotsky, Discussió sobre Amèrica Llatina, 4 de novembre de 1938)

Però cal constatar que, en 2003, centenars de milers de manifestants es van oposar al govern de l'MNR; i en canvi, en 2019, només uns pocs milers han fet costat al govern del MAS, perquè la política de la burocràcia privilegiada de Cuba, la dels partits reformistes com el PT del Brasil, el PS i el PCCh de Xile, la de les camarilles nacionalistes encarnades pel MAS, el PSUV, l'FSLN, el PJ ... li fan el joc al capitalisme local i mundial.

L'única força capaç de véncer a l'imperialisme estatunidenc i a la burgesia llatinoamericana és la classe obrera. Malgrat el colp d'estat, no ha sigut esclafada. L'última paraula pertany encara al proletariat de Bolívia, sempre que aconseguisca crear el seu partit.

Abans de res, totes les organitzacions obreres, camperols i estudiants, començant per la COB, han de trencar amb totes les fraccions de la classe explotadora i defensar un programa d'acció del tipus:

  • Alliberament de tots els presos polítics! Càstig als culpables de les massacres d'obrers i camperols! Defensa de les llibertats democràtiques, inclòs el dret de Morales a presentar-se!
  • Aplicació de la llei de 2013 contra la violència contra les dones! Educació sexual, anticoncepció i avortament lliures i gratuïts!
  • Protecció de la salut dels treballadors en els llocs d'extracció i de les poblacions veïnes! Alt a la desforestació en la conca de l'Amazones!
  • Augment de salaris i disminució del temps de treball! Educació i salut gratuïtes! Transport públic i habitatge de qualitat i assequibles!
  • Expropiació dels latifundis pels obrers agrícoles i els camperols pobres, expropiació de les fàbriques, mines, bancs, telecomunicacions, dels grans mitjans de comunicació, universitats privades ... sota control obrer!
  • Separació completa de la religió i l'estat! Cap subvenció a cap culte sota cap forma!
  • Contra els atacs feixistes i contra la repressió de l'estat, constitució de comités d'autodefensa i milícies obreres i camperoles! Crida als sotsoficials i soldats reclutes al fet que abandonen les casernes per a unir-se a les milícies dels treballadors! Desarmament i dissolució de la policia i l'exèrcit professional!

Actualment, tots els òrgans de l'estat burgés a Bolívia (govern, justícia, parlament, policia, exèrcit) pateixen una crisi de legitimitat. Per a aprofitar això, els obrers, els camperols, les dones treballadores, els treballadors informals de les ciutats i els joves en formació han de mobilitzar-se per a construir òrgans d'autoorganització que donen lloc, a escala de tot el país, a la formació d'una Assemblea Popular democràtica i representativa de les masses en lluita, una alternativa al govern colpista. En armar-se, els explotats i els oprimits podran donar el poder als soviets, establir un govern obrer i camperol, obrir la via a la Federació Socialista d'Amèrica.

2 de gener de 2020.

CoReP (Alemanya, Àustria, Canadà, França, Turquia)

IKC