Una derrota històrica de l'imperialisme americà que no beneficia el proletariat afganés

Translations: es

La fugida del president afganés Ashraf Ghani a la Unió dels Emirats Àrabs, a mitjan agost de 2021, i els helicòpters evacuant els ciutadans de l'ambaixada dels Estats Units, a la fi d'agost, són símbols del col·lapse del govern titella en vigor des de 2014 i del fracàs de les potències imperialistes occidentals, especialment dels Estats Units, Gran Bretanya, Alemanya, França i Itàlia.

La diferència amb Vietnam en 1975 és que allí el moviment nacional estava dirigit per un partit que es basava en l'expropiació del capital en el nord del país i es recolzava en l'economia col·lectivitzada i planificada de l'URSS i la Xina. El Partit "Comunista" vietnamita i l'FLN no sols van ser capaços d'aglutinar la classe obrera, els llauradors pobres i una part dels intel·lectuals del país dividit i ocupat, sinó que, malgrat el seu caràcter burocràtic i nacionalista, van estimular -involuntàriament- la revolta de la joventut estudiantil i dels treballadors negres als EUA, la ciutadella incontestable de l'imperialisme mundial.

La causa de la independència i la unitat de l'Afganistan està hui confiscada pels talibans, l'organització dels terratinents, dels mul·làs i els caps tribals, als quals Trotsky va descriure com "els elements més sinistres i reaccionaris, imbuïts dels pitjors prejudicis panislàmics" (Discurs en la Universitat Comunista dels Treballadors d'Orient, 21 d'abril de 1924). Aquesta paradoxa s'explica per la restauració del capitalisme a Europa de l'Est, Rússia, la Xina i Vietnam a la fi del segle XX, així com per la incapacitat del partit estalinista de l'Afganistan per a dirigir una revolució social i expropiar les classes posseïdores locals en 1973-1979.

1944-1978: un estat heterogeni estripat entre els EUA i l'URSS

El país és heterogeni. Les seues fronteres provenen de la divisió de la regió entre els imperis britànic i rus, en el segle XIX. Inclou diverses llengües pròximes a la família persa: darí, paixtu del nord, paixtu del sud o de la família turca: uzbek del sud, turcman; i diverses religions: majoria musulmana sunnita, minoria musulmana xiïta, budistes, hindús, sikhs...

En 1973, la població era de poc més de 12 milions. Uns 100.000 treballaven en empreses industrials, 300.000 en petites empreses artesanals i la resta vaig vivia de l'agricultura. Aquesta depén principalment del reg. La propietat està altament concentrada, de manera que el 4% de la població controla el 40% de les terres cultivables. El clergat, predominantment musulmà, justifica religiosament aquest fet.

En aquell moment, la universitat era l'escenari de violents enfrontaments entre reaccionaris clericals i nacionalistes progressistes. Els islamistes (Burhanuddin Rabbani, Ahmad Shah Massoud, Gulbuddin Hekmatyar...) estaven estructurats en la Jamiat (Societat Islàmica). Els estalinistes (Mir Akbar Khyber, Babrak Karmal i Nur Muhammad Taraki...) van fundar el Partit Democràtic Popular de l'Afganistan (PDPA) en 1965, que va reunir joves amb aspiracions revolucionàries i a oportunistes amb apetits arribistes. Per desgràcia, el partit estava sota la influència de la veïna URSS. La seua estratègia oficial era la "revolució per etapes" i el "front únic antiimperialista": per a dur a terme una revolució democràtica en aliança amb la burgesia nacional, el seu objectiu pràctic era neutralitzar l'Afganistan a nom de la veïna URSS, sotmesa a la pressió militar, econòmica i ideològica de l'imperialisme estatunidenc.

El PDPA va liderar el moviment estudiantil en la capital i les vagues en els sectors del transport, la construcció, el tèxtil, la mineria i l'energia elèctrica, i fins i tot va començar a establir-se en el camp. Es dividia en dues fraccions:

  • La dreta, amb Karmal, pretenia democratitzar la monarquia i publicava Partxam (Bandera), un periòdic tolerat pel règim;
  • L'ala esquerra, amb Taraki i Hafizullah Amin, era partidari de la república i publicava Khalq (Poble), un periòdic que va ser ràpidament prohibit.

El país va entrar en una fase prerevolucionària. Un general, ex primer ministre i membre de la família reial, Mohammed Daud, va dirigir un colp militar amb el suport del PDPA-Partxam i proclamà la república: no era aquest el front únic antiimperialista tan esperat? Com a mostra d'agraïment, el PDPA-Partxam va obtindre diversos ministeris. Daud no va complir les seues promeses: ni reforma agrària, ni modernització radical del país. A més, va adoptar la mateixa política de repressió contra els treballadors i els estudiants que el rei deposat. En 1974, Daud va despatxar els ministres del PDPA-Partxam quan va triar als Estats Units enfront de l'URSS.

Per a trobar un punt de suport, va exasperar el nacionalisme i va atacar l'estat veí del Pakistan reclamant territoris controvertits i acollint camps d'entrenament de la guerrilla nacionalista balutxi. En represàlia, el govern de Bhutto va fer costat als islamistes de l'Afganistan, feroços opositors a la república, que van desenvolupar estretes relacions amb el servei secret pakistanés (ISI). El 22 de juliol de 1975 es va produir un alçament islamista en el qual van participar Burhanuddin Rabbani, Ahmad Shah Masud i Gulbuddin Hekmatyar.

1978-1979: una revolució social avortada

Al juliol de 1977, el Kremlin va ordenar la reunificació del PDPA sobre la base del repartiment del Comité Central al 50% per a cada fracció, malgrat que Khalq tenia més del 80% de la base (uns 8.000 membres i 42.000 simpatitzants).

El 17 d'abril de 1978, el govern de Daud va fer assassinar a Mir Akbar Khyber, un dirigent del PDPA-Partxam. El PDPA va convocar manifestacions que van mobilitzar entre 15.000 i 50.000 participants. En resposta, Daud va manar detindre a Taraki i Karmal en la nit del 25 al 26 d'abril. En Jalalabad, hi hagué intercanvis de trets entre diferents unitats de l'exèrcit. El 27 d'agost de 1973, durant la manifestació de protesta a Kabul, avions Mig pilotats per rebels van disparar coets contra el palau presidencial. Secundats per unitats de tancs, els amotinats van matar Daud i van entregar el poder al PDPA.

La població de Kabul es va manifestar en massa sota la bandera roja. El govern de Brezhnev de l'URSS va ser agafat per sorpresa. La revolució de saur (saur, per abril) no va ser el resultat d'un colp d'estat planificat de manera magistral, sinó una simple qüestió de circumstàncies. No va haver-hi una revolució rural que donara suport a l'inici de la revolució urbana, que al seu torn estava limitada per l'absència de soviets i la naturalesa del PDPA. Aquest últim estava alineat amb el nacionalisme burgés (de la mena de Gandhi a l'Índia, Násser a Egipte, Sukarno a Indonèsia, Perón a l'Argentina, etc.) i havia romàs sota la forta influència de l'URSS des de la seua creació. La transformació socialista de l'Afganistan no era el seu objectiu.

Es va establir la República Democràtica de l'Afganistan. Taraki (PDPA-Khalq) es converteix en president del Consell Revolucionari, Karmal (PDPA-Partxam) en vicepresident, Amin (PDPA-Khalq) en ministre d'Afers exteriors. Ni una sola dona en el govern.

A part de l'adopció de la bandera roja, el govern de Taraki-Karmal va adoptar mesures progressistes: abolició de la usura, igualtat jurídica d'homes i dones, prohibició dels matrimonis forçats, limitació del dot, campanya d'alfabetització, reconeixement de les llengües minoritàries, repartiment de terres... Però el govern es va mostrar incapaç de crear un moviment camperol, sobretot perquè va deixar als explotadors rurals el control del reg, la qual cosa anul·lava els efectes de qualsevol llei de repartiment de terres.

1978-1992: la contrarevolució dels mujahidins

Aquestes mesures van enfurir als terratinents, els líders dels clans i els 300.000 membres del clergat islàmic. La reforma agrària i l'emancipació de les dones van posar en contra seua a tota la contrarevolució islamista, ja fora teocràtica o monàrquica, sunnita o xiïta, paixtu o hazarae: Hezb-i-Islami Gulbuddin (Partit Islàmic de Hekmatyar), Jamaat-i-Islami (Islàmica Societat de Rabbani i Massoud), Jebh-e-Nejat-e ​​Melli (Front Nacional per a l'Alliberament de Modjadeddi), Harakat-eenqetab-i Islami (Moviment de la Revolució Islàmica de Mohammedi), Mahaz-e- Melli- i-Islami (Front Nacional Islàmic de Gailani), Choura-e-ettefaq (Consell d'Unitat Islàmica de Behechti), Harakat-i-Isami (Moviment Islàmic Mosseni), etc. Tots criden als "mujahidins" (combatents) al "gihad" (guerra santa) lliurada contra "els impius" i "els comunistes". Alguns regiments s'uneixen als islamistes.

Els serveis secrets, inclosos l'ISI del Pakistan, la IPTF àrab i la CIA estatunidenca (amb l'aprovació de Carter, Partit Demòcrata), proporcionen les armes i els mitjans de comunicació. Les xarxes islamistes internacionals vinculades a ells proporcionen diners i voluntaris. Tots els fundadors d'Al-Qaida (inclòs l'hereu d'una gran família capitalista d'Aràbia Saudita, Bin Laden) van començar en aquest moment.

El govern burgés modernitzador va respondre a aquest desafiament creixent amb mitjans militars. L'exèrcit va bombardejar els llogarets refractaris sense distingir entre vassalls explotats i senyors feudals, camperols i imans. Al juliol de 1978, el govern, impotent per a derrotar la contrarevolució, es va dissoldre. El PDPA-Partxam volgué retrocedir en determinades reformes i arribar a un compromís amb la burgesia nacional representada per Daud. El PDPA-Khalq el purga: els líders de Partxam són exiliats, els seus partidaris empresonats o assassinats. Al desembre de 1978, Taraki va signar un tractat d'amistat amb Brezhnev. Al març de 1979, li va demanar a Kosygin que enviara tropes, al que es va negar. El propi PDPA-Khalq esclata: Taraki, sota la influència d'assessors russos, acomiada Amin al setembre de 1979. Però aquest lidera un colp d'estat victoriós i assassina el "gran cap" a l'octubre. En aquestes condicions, el suport popular a les ciutats s'enfonsa. D'altra banda, els gihadistes se senten reforçats per la contrarevolució islamista a l'Iran.

1979-1989: la intervenció de l'URSS

Al desembre de 1979, el govern de l'URSS, que temia que el veí Afganistan caiguera sota el domini de l'imperialisme estatunidenc i que el gihad contaminara els seus propis territoris a Àsia Central, va enviar tropes. El KGB i les forces especials russes varen liquidar Amin i un bon nombre de membres del comité central del PDPA-Khalq (operació Chtorm-333).

Alineats amb les potències imperialistes del moment, els partits socialdemòcrates i laboristes del món condemnaren la intervenció de l'URSS. Els seguiren tots els maoistes, diversos partits "comunistes" venuts a la seua pròpia burgesia des de 1935 i la majoria dels corrents resultants de la descomposició de la IV Internacional després de la Segona Guerra Mundial: cliffistes (SWP / Gran Bretanya britànica, SR / Egipte…), pablistes-morenistes (PTS / l'Argentina, PSTU / el Brasil…), lambertistes (POID / França, POI / França, PT / Algèria…), grantistes (SP / Gran Bretanya, Salt / Estats Units, El Militant / Espanya ….), Pablistes-mandelians (NPA / França, PST / Algèria, SR / Gran Bretanya…), hardistes (EL / França…), etc.

Com si fora possible ser neutral en un conflicte que enfronta un govern que duu a terme la reforma agrària o l'emancipació de la dona contra la reacció feudal i clerical que s'oposa feroçment a això, que vol esclafar totes les organitzacions obreres.

Referent als Estats i a les nacions més endarrerits, on predominen les relacions feudals, patriarcals o patriarcal-camperoles, cal tindre sobretot present:

  1. L'obligació de tots els partits comunistes d'ajudar el moviment democràtic-burgés d'alliberament en aqueixos països [...]
  2. La necessitat de lluitar contra el clergat i els altres elements reaccionaris i medievals que exerceixen influència als països endarrerits;
  3. La necessitat de lluitar contra el panislamisme i altres corrents d'aquesta índole que tracten de combinar el moviment d'alliberament contra l'imperialisme europeu i americà amb l'enfortiment de les posicions dels khans, dels terratinents, dels mul·làs (II Congrés de la Internacional Comunista, Tesi sobre les qüestions nacionals i colonials, juliol de 1920)

El proletariat secunda i planteja les seues pròpies reivindicacions parcials, com una república democràtica independent, la concessió a les dones dels drets que se'ls neguen, etc. (IV Congrés de la Internacional Comunista, Tesi sobre la Qüestió d'Orient, novembre de 1922)

Com si fora possible ser neutral en un conflicte entre un Estat obrer, per degenerat que siga, i bandes contrarevolucionàries armades per l'imperialisme dominant.

Al mateix temps que lliura una lluita incansable contra l'oligarquia moscovita, la IV Internacional rebutja categòricament tota política que ajude l'imperialisme contra l'URSS. (Conferència de la IV Internacional, Manifest, maig de 1940)

Prendre partit contra els gihadistes i els Estats Units no significa recolzar les polítiques dels governs de l'Afganistan i de l'URSS, igual que la Quarta Internacional no va encobrir la burocràcia de l'URSS i ni a Stalin en 1940. En 1979, l'oligarquia que dirigia l'URSS temia més a la revolució (que podria estendre's al seu propi proletariat) que a la reacció islamista. Només tractava de preservar un Afganistan aliat a les seues fronteres. La força màxima de l'exèrcit soviètic (110.000 soldats) era molt de menr que l'enviada en 1956 per a esclafar la revolució proletària a Hongria (uns 200.000).

El Kremlin va establir un govern de Karmal (PDPA-Partxam) i va confiar la policia política a Mohammad Najibullah (PDPA-Partxam). Les conseqüències d'aquest sagnant colp d'estat reforçaren encara més la crisi: molts soldats, inclosos antics membres del PDPA, desertaren per a unir-se a la contrarevolució islamista o s'exiliaren. En 1986, Reagan va entregar als mujahidins una arma sofisticada, el míssil antiaeri Stinger, que els va permetre derrocar centenars de sofisticats helicòpters d'atac. Els exèrcits afganés i rus estaven perdent el seu avantatge militar, el control de l'aire. Els càrtels de l'opi proveïen d'heroïna els soldats russos, però sobretot el mercat mundial, en un moment en què l'Estat nord-americà declarava la guerra a les drogues dins de les seues fronteres i a Amèrica Llatina.

En 1986, Brezhnev va substituir a Karmal per Najibullah. En 1987, el nou govern PDPA-Partxam va canviar la bandera a un color musulmà, va revertir la col·lectivització de la terra, va construir més de 100 mesquites, va intentar establir un clergat controlat per l'Estat, va reintroduir la religió en l'educació, recuperà els alts funcionaris monàrquics i va integrar els líders tribals, etc. Malgrat tot, la República Democràtica de l'Afganistan va sobreviure durant tres anys perquè continuava comptant amb el suport de la majoria de la població urbana, que temia amb raó l'amenaça islamo-feixista.

Sense un partit proletari, i per tant sense una estratègia comunista internacionalista i una perspectiva democràtica i laica seriosa, la classe obrera estava emmordassada, incapaç de dirigir els explotats i oprimits. El país estava devastat, amb un milió de morts i una quantitat pareguda de desplaçats. La mateixa URSS comença a enfonsar-se. En 1989, Reagan es va negar a negociar sobre l'Afganistan amb Gorbatxov, que va retirar les tropes.

1992-2001: de l'Estat Islàmic al Califat

A l'abril de 1992, els senyors de la guerra islamistes, coalitzats sota la pressió de la CIA i l' ISI pakistanés, van enderrocar el règim nacionalista laic, van assassinar Najibullah i van establir l'Estat Islàmic de l'Afganistan. Burhanuddin Rabbani és president, Hamid Karzai i Abdullah Abdullah formen part del govern islamista reconegut per tots els estats imperialistes. Immediatament, les diferents faccions reaccionàries es van enfrontar durant quatre anys. El desordre es va estendre a la zona fronterera del Pakistan.

El moviment talibà (talibà significa seminarista) de Mohammed Omar, el més obscurantista dels gihadistes i el més coherent, secundat pel Pakistan, va aconseguir desbancar els seus rivals. Va prendre el poder en 1996 i va unificar el país. Només el Front Unit Islàmic i Nacional per a la Salvació de l'Afganistan de Massoud (conegut com l'Aliança "del Nord" en la premsa occidental) va conservar territori en el nord-est, a la vall de Panjshir. La justícia impartida en nom de la xaria i el restabliment de l'ordre van atraure els terratinents rurals i fins i tot urbans, cansats del desordre causat per les disputes entre les camarilles de mujahidins. El moviment talibà estableix l'Emirat Islàmic de l'Afganistan secundat pels Estats Units, que s'oblida convenientment de la democràcia i del destí de les dones.

Es prohibeixen l'esport, la música, el teatre, el cinema i la televisió. Als lladres d'estar per casa se'ls amputa. El règim islamofeixista prohibeix les organitzacions obreres, assassina els militants comunistes, persegueix les minories xiïtes (a l'agost de 1998, en Mazar-e Sharif, en el nord del país, van ser massacrats milers de hazaras). Es posa les dones sota arrest domiciliari i només poden eixir amb un familiar masculí. Les xiquetes ja no tenen accés a l'educació. Les dones adúlteres són apedregades fins a la mort. Els opositors polítics i els homosexuals són detinguts, torturats i executats públicament.

Al setembre de 2001, la xarxa gihadista Al-Qaida, la caserna general de la qual es trobava en l'Emirat Islàmic, va organitzar els atemptats realitzats per fanàtics saudites als Estats Units. També en setembre de 2001, Al-Qaeda va assassinar el líder del Front Unit Islàmic i Nacional ("Aliança del Nord"), Massoud.

2001-2021: l'ocupació estatunidenca

El 7 d'octubre de 2001, una coalició de l'OTAN dirigida pel govern estatunidenc (Partit Republicà) va envair l'Afganistan. Secundat per diversos cabdills mujahidins expulsats pels talibans, va triomfar fàcilment. Participaren en la coalició França, el govern de la qual estava dirigit pel PS i incloïa al PCF; Alemanya, que estava dirigida pel SPD (en coalició amb Els Verds); Gran Bretanya, el govern del qual era exclusivament laborista; Bèlgica, el govern del qual incloïa el PS francòfon i el SP neerlandés...

Sobre la base de la Força Internacional d'Ocupació (ISAF), Bush fill es va dedicar a establir un règim a la seua mesura: l'Acord de Bonn al desembre de 2001 i la Conferència de Tòquio al gener de 2002. El govern va ser entregat provisionalment a Karzai, que s'havia convertit en un agent de la CIA. Al març de 2002, l'ONU va convocar una Loya Jirga, que va exercir d'assemblea constituent sense res a veure amb el sufragi universal, i va reunir 1.600 delegats: associacions (ONG's), corporacions, Karzai i la seua família de narcotraficants, l'antic rei Zaher Shah, senyors de la guerra islamistes (Front Nacional i Islàmic Unit, Jamiati Islami, Harakat-I Islami-yi Afghanistan...). 800 delegats van signar una petició per a nomenar a Zaher com a cap d'Estat, la qual cosa no era la intenció del govern estatunidenc. A força de pressions, corrupció i amenaces, Karzai va ser nomenat cap de govern durant dos anys.

En 2004 Karzai va establir la República Islàmica, el lema de la qual és: "No hi ha més déu que Al·là i Mahoma és el seu profeta". Segons la Constitució, el president és nomenat per sufragi universal directe. Karzai va ser triat en 2004 i reelegit en 2009. Ashraf Ghani, triat contra Abdullah Abdullah, li va succeir en 2014. Ghani va ser reelegit en 2020 enfront d'Abdullah, que va establir un govern paral·lel abans d'acceptar compartir el poder amb el seu rival. Des de 2006, els gihadistes (talibans i DAESH-ISIS) reprengueren la guerra de guerrilles contra l'exèrcit oficial establert per l'OTAN en el camp i augmentaren el nombre d'atemptats suïcides a les ciutats, principalment contra les tropes d'ocupació i les forces governamentals, però també dirigits deliberadament contra civils. Els habitants de les zones rurals van ser víctimes d'assassinats arbitraris per part de les tropes terrestres estatunidenques i de bombardejos occidentals amb avions i drons.

Els talibans fomentaren el cultiu del cascall i el trànsit d'opi, vinculats al capitalisme criminal globalitzat, sense importar-los que l'Alcorà condemne l'ús de totes les drogues. A més de la malversació de fons occidentals, els polítics, oficials i funcionaris es dedicaren a activitats mafioses. La massa de la població no podia voler arriscar la seua vida per un govern així.

Molts soldats professionals estatunidencs tornaren a casa discapacitats o traumatitzats. Hi hagué més suïcidis que morts en acció. El cost de l'ocupació de l'Afganistan per als Estats Units des de 2001 ha sigut de 2,26 bilions de dòlars en total. La nova orientació de l'imperialisme estatunidenc, mancant suficients recursos, es dirigeix a l'eix Àsia-Pacífic, designant clarament l'imperialisme xinés no sols com el seu principal competidor sinó com el seu enemic mortal. El President Obama (Partit Demòcrata) comença la retirada gradual de les tropes. Trump (Partit Republicà) negocia amb els talibans, sense preocupar-se per la sort de les dones, que, juntament amb els atemptats, varen ser el pretext per a la invasió. Els talibans tenen via lliure per a intensificar la seua ofensiva mentre l'exèrcit oficial es desmoralitza...

2021: la victòria dels elements més sinistres i reaccionaris

El 29 de febrer de 2020, Trump signa l'acord de Doha amb els talibans, ratificant la fi de la presència militar estatunidenca. Biden (Partit Demòcrata) accelera la retirada i l'estableix per al 31 d'agost de 2021. El que ningú havia previst era el col·lapse de l'exèrcit oficial. La guerrilla islamista va recuperar l'equip i les armes de les tropes governamentals derrotades, va prendre les capitals regionals i es va acostar a Kabul. La façana piadosa i antiimperialista que van forjar els va permetre reclutar grups ètnics diferents dels paixtus, especialment els tayikos i els uzbeks, encara que continuaren sent una minoria.

La caiguda del règim va sorprendre els propis talibans per la seua rapidesa, i es van trobar amb el control de Kabul el 15 d'agost. Això posà en dificultats els aliats dels Estats Units. A l'imperialisme estatunidenc, que s'havia encegat davant la solidesa del que havia construït amb milers de milions de dòlars, ja no li importava.

Els talibans utilitzen el terror, l'obscurantisme i la xaria en gran benefici del clergat, els terratinents, els traficants, els pocs capitalistes locals i els imperialistes que els secunden. El govern talibà segresta, colpeja i assassina a periodistes, funcionaris i membres d'ONGs. Expulsa les noies de les escoles, instituts i llocs d'estudi. Continua protegint Al-Qaeda, però no pot reprimir l'escalada del seu rival DAESH-ISIS, que duu a terme atemptats contra els musulmans xiïtes.

L'últim conflicte ha causat 241.000 morts, entre ells més de 71.000 civils i milions de desplaçats. La situació econòmica llegada pel règim anterior és catastròfica: en 2020, el PIB del país ascendia a 19.810 milions d'euros, dels quals el 43% eren ajudes internacionals. La guerra i la corrupció han afeblit les infraestructures. A més, des de 2018 hi ha sequera. Les reserves del Banc Central Afganés es troben als Estats Units i, per tant, són inaccessibles per a l'emirat. La situació alimentària i sanitària és extremadament precària.

L'Afganistan té abundants reserves de liti, urani, petroli, carbó, gas i or. La retirada dels Estats Units excita els apetits imperialistes dels seus rivals, Rússia i la Xina. A nivell regional, afebleix a l'Índia però reforça a l'Iran i el Pakistan.

Dotar el proletariat d'Àsia Central d'un partit i una estratègia

Els treballadors conscients s'alegren de la galtada a l'imperialisme més poderós, però no poden deixar de preocupar-se per la volta al poder dels pitjors enemics locals de la democràcia i de la classe obrera.

El govern talibà, com tots els règims islamistes (l'Aràbia Saudita, l'Iran, la Franja de Gaza, l'antic "Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant"...), no és realment antiimperialista. No desafia el capitalisme global, sinó que forma part d'ell. Els talibans han sigut armats, instruïts, i curats quan ho necessiten, pel Pakistan. Han sigut finançats per les monarquies del Golf, l'Iran i el Pakistan. Són actors importants en el tràfic internacional de drogues. Són defensors de l'explotació dels treballadors rurals i urbans. Es veuran obligats a sotmetre's a l'un o l'altre poder capitalista per a sobreviure.

Les successives catàstrofes patides pels pobles de l'Afganistan confirmen cruelment l'estratègia de la revolució permanent. En l'època de la decadència del capitalisme, fins i tot als països colonitzats o semi-colonitzats, la burgesia autòctona (des del nou califat fins al PDPA, passant per la monarquia constitucional i les titelles a l'estil de Karzai), a causa dels seus vincles amb els explotadors agraris i a la seua submissió a tal o tal altra burgesia dominant, es mostra incapaç de complir les tasques nacionals i democràtiques: reforma agrària, llibertats fonamentals, independència real, unitat nacional, etc.

L'aliança revolucionària del proletariat i la pagesia només és concebible sota la direcció política de l'avantguarda proletària organitzada en un partit comunista. Això significa, al seu torn, que la victòria de la revolució democràtica només és concebible per mitjà de la dictadura del proletariat que es recolza en la seua aliança amb la pagesia i resol, en primer lloc, les tasques de la revolució democràtica. (Lev Trotsky, Tesi sobre la revolució permanent, novembre de 1929)

Després de la caiguda del règim, les dones treballadores es van manifestar valentament en les principals ciutats contra el terror dels barbuts. L'única força social veritablement antiimperialista, perquè és anticapitalista, és la classe obrera, independentment del lloc que s'habite, de la nacionalitat, el color de la pell, les creences, el sexe, l'edat o l'orientació sexual dels seus membres.

Contra la reacció patriarcal, tribal, feudal i clerical, la classe obrera afganesa, la població treballadora de les ciutats i del camp, la joventut, les dones, han d'organitzar-se clandestinament en comitès de barri, de llogaret i d'universitat, en sindicats, en el si d'una organització veritablement comunista, per a defensar-se, fins i tot armant-se, i preparar la revenja. Aquesta lluita és inseparable de la lluita per construir un partit obrer revolucionari, per un govern obrer i llaurador a l'Afganistan, per la federació socialista dels pobles d'Àsia Central.

3 de novembre de 2021