Dissolució de l'OTAN i l'OTSC ! Fi de les ingerències nord-americanes a Europa i russes a Ucraïna

Translations: es

Soroll de sabres a Europa

A l'abril de 2021, el president rus Putin va concentrar 100.000 soldats a la frontera amb Ucraïna i després els va retirar. Al novembre, ho va tornar a fer. El 17 de gener de 2022, els exèrcits bielorús i rus van començar uns exercicis militars conjunts. Aqueix mateix dia, el primer ministre britànic Johnson començà a entregar equip militar a Ucraïna. El 19 de gener, el president estatunidenc Biden va declarar que Putin volia envair Ucraïna. El 21 de gener, el govern estatunidenc proporcionava armes sofisticades a l'exèrcit ucraïnès, a través de Polònia i Lituània, entre elles míssils antitancs Javelin. El 2 de febrer, Biden augmentava en 3.000 l'efectiu de les tropes estatunidenques a Europa (8.500 ja estaven en alerta) en virtut del tractat militar de l'OTAN. Els governs francès i turc (tots dos membres de l'OTAN) actuaven mentrestant com a mediadors, per a evitar la confrontació.

Diguen el que diguen els mitjans de comunicació russos i xinesos, Ucraïna no representa actualment cap perill per a Rússia. Encara que l'exèrcit estatunidenc siga superior, Biden no desitja hui una guerra contra Rússia a Europa perquè, com Trump abans que ell, està centrat contra la Xina. Secundat per un consens entre els dos grans partits burgesos, s'acontenta amb amenaçar amb sancions econòmiques. Però Rússia ha pres precaucions.

Des de 2014, les autoritats russes han augmentat considerablement la capacitat de la seua economia per a resistir un xoc sever, especialment per al sector bancari i financer. (Le Monde diplomatique, febrer de 2022)

Una víctima col·lateral de les sancions econòmiques recíproques seria l'Europa Occidental, que patiria el tancament del sistema internacional de pagaments Switch, i en particular l'economia alemanya, que podria veure compromès l'indispensable accés al gas rus. Diguen el que diguen els mitjans estatunidencs i britànics, Rússia no té intenció d'envair i conquistar el que queda d'Ucraïna. Però com amb els moviments militars en la Mar de la Xina, Europa Central s'ha convertit en una zona de perill. La situació pot canviar bruscament, principalment en detriment de la població d'Ucraïna i del Donbass. Johnson, Biden i Putin tracten de compensar la seua impopularitat interna amb mostres de força nacional. Les rivalitats entre les potències capitalistes provoquen inestabilitat i tensions creixents i amenacen més que mai la humanitat.

L'intent d'encerclament de Rússia per l'imperialisme nord-americà

L'estat nord-americà defensa els interessos de la seua burgesia, no la democràcia, tant a l'interior com a l'exterior. No sols els seus aliats són sovint dèspotes, com els actuals monarques del Golf, sinó que més d'una vegada ha intervingut en altres estats per enderrocar els governs que d'una manera o una altra li destorbaven.

Quan, després del col·lapse dels seus rivals japonesos i alemanys, es va tornar contra el degenerat estat obrer de l'URSS, en un intent de restablir el capitalisme allí i impedir la propagació de la revolució a Àsia, va crear blocs militars: el Pacte de Bagdad a Àsia Occidental, l'ASEAN a Àsia Oriental i l'OTAN, fundada en 1949, que havia de protegir a Europa Occidental de l'amenaça de l'URSS. En realitat, l'exèrcit "soviètic" intervenia més aviat per esclafar el perill revolucionari (Alemanya, 1953; Hongria, 1956; Txecoslovàquia, 1968).

Amb les dissensions entre les burocràcies estatals i nacionalistes, els Estats Units va poder fins i tot jugar la carta de Iugoslàvia en 1949 i després la de la Xina en 1971 per a intentar aïllar l'URSS. Com el socialisme en un sol país és impossible i els treballadors no sols van ser desproveïts del poder sinó que van ser esclafats per la burocràcia estalinista, l'economia dirigida va acabar decaient a tot arreu. Sota la pressió militar dels Estats Units, amb Gorbatxov, la casta privilegiada que usurpava el poder a l'URSS, perduda la seua base popular, va claudicar davant el imperialisme alemany (en acceptar l'absorció de la RDA en la RFA en 1989) i estatunidenca (per a evitar la revolució a Sud-àfrica i Nicaragua en 1990). Finalment va optar pel capitalisme amb Yeltsin en 1992, igual que la burocràcia xinesa, fets que han estimulat el capitalisme mundial durant un temps. Però el declivi estatunidenc, ja perceptible quan Nixon va posar fi al sistema monetari internacional de Bretton-Woods en 1971, s'ha accelerat amb l'aparició de l'imperialisme xinés.

Lògicament, l'OTAN hauria d'haver-se dissolt quan es va desintegrar l'URSS (1989-1991). En tot cas, en 1990-1991, Bush va prometre a Gorbatxov que l'OTAN no s'expandiria cap a l'est. No obstant això, en 1999 incorporà Hongria, Polònia i la República Txeca i va intervindre militarment contra Sèrbia, aliada de Rússia. Llavors, el govern estatunidenc va anunciar la seua intenció d'instal·lar el seu escut antimíssils a Europa de l'Est. En 2002, amb el pretext d'un atac terrorista en el seu sòl, va enviar tropes a Àsia Central amb permís de Putin (Tadjikistan, Kirguizistan, Uzbekistan). En 2008, Bush obri l'OTAN a Geòrgia i Ucraïna, sense despertar l'entusiasme d'aquest últim país. En 2014, Suècia i Finlàndia, oficialment neutrals, col·laboren intensament amb l'OTAN. El 8 de gener de 2022, el Secretari d'Estat estatunidenc Blinken confirma el seu suport a l'ingrés d'Ucraïna en l'OTAN.

La resposta de l'imperialisme rus

L'Estat rus defensa els interessos de la seua burgesia. El govern que encapçala, a causa de la seua feblesa econòmica, és cada vegada més nacionalista i clerical, cada vegada menys democràtic. Acaba de prohibir l'associació Memorial. No defensa en absolut les minories nacionals, com ho demostra el seu silenci sobre l'opressió nacional a la Xina o la persecució dels musulmans a l'Índia, el sacrifici de la causa kurda a Síria quan va ser necessari per a tranquil·litzar el govern islamista turc, l'annexió de Crimea en detriment dels tàrtars i els ucraïnesos, la sort dels txetxens dins de les seues fronteres.

La burgesia russa (formada per oligarques que saquegen la propietat pública i mafiosos d'èxit) va ser inicialment víctima, sota Yeltsin, de la superioritat dels seus rivals nord-americans i europeus, que es van apoderar ràpidament de les economies centreeuropees, de nou capitalistes. No obstant això, recolzant-se en la grandària del país, en les seues riqueses naturals, en el seu nivell tecnològic i de formació, en el seu potencial militar, la classe explotadora va aconseguir preservar, sota l'ègida de Putin (producte del FSB i protegit de Yeltsin), la seua independència dels Estats de l'OTAN i també de la Xina.

Ja en 1991, Rússia va poder comptar amb Transnístria, la burocràcia de la qual es va separar de Moldàvia, que s'havia independitzat abans de restablir el capitalisme. El referèndum de 2006 es va decantar per la tornada a Rússia. Transnístria, a la frontera occidental d'Ucraïna, alberga actualment milers de soldats russos.

Per contrarestar l'atracció d'Occident, el naixent estat rus va intentar crear una Comunitat d'Estats Independents en 1991. Davant el seu fracàs, Putin va llançar en 1995 la Unió Econòmica Euroasiàtica (UEEA), una unió duanera i un mercat comú que actualment inclou Armènia, Bielorússia, el Kazakhstan, Kirguizistan i Rússia.

Juntament amb la Xina, Kazakhstan, Kirguizistan, Tadjikistan, l'Índia, el Pakistan, l'Iran i Uzbekistan, Rússia va crear en 2001 l'Organització de Cooperació de Xangai (OCS), i en 2002 va formar una aliança militar amb Armènia, Bielorússia, Kazakhstan, Kirguizistan i Tadjikistan: l'Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC). A Kazakhstan, un Estat que manté la seua autonomia entre els Estats Units, Rússia i la Xina, l'OTSC acaba d'ajudar el govern de Tokayev a reprimir una revolta obrera al gener. Ara està més estretament vinculada a Rússia.

Aprofitant la incapacitat militar de la Unió Europea (la UE no té exèrcit propi i la majoria dels seus Estats continuen sent membres de l'OTAN dirigida pels Estats Units) i les dificultats de l'imperialisme estatunidenc (Veneçuela, l'Iraq, l'Afganistan...), l'estat rus ha aconseguit afluixar la pressió dels Estats Units. En la pràctica, ja no hi ha bases militars estatunidenques a Àsia Central. També ha bloquejat l'entrada de Geòrgia i Ucraïna en l'OTAN. L'exèrcit rus va intervindre a Geòrgia en 2008, separant dues zones (Ossètia del Sud i Abkhàzia), la qual cosa va impedir l'ingrés en l'OTAN. Rússia va tractar de reimplantar el govern ucraïnès de Yanukóvich en 2013, però un moviment popular contra la subordinació a Rússia i contra la repressió va obstaculitzar l'operació. Desafiant el Memoràndum de Budapest signat amb Ucraïna en 1994, Putin va envair llavors Crimea (poblada per russos des que Stalin va deportar als tàrtars) i va fomentar la separació del Donbass (predominantment russoparlant).

Rússia va salvar al dèspota Assad en 2015, ja secundat pel règim islamista de l'Iran. A canvi, va ampliar i va modernitzar la seua base militar en Tartus. L'Estat rus també es va afermar en 2020 a Líbia donant suport, a través de la milícia privada Wagner, l'ELN del mariscal Haftar contra el GAN secundat per l'exèrcit turc i les seues tropes auxiliars gihadistes exportades de Síria. A Bielorússia, en 2020, davant les protestes populars, el dèspota Lukashenko, que fins llavors havia mantingut un cert equilibri entre l'imperialisme occidental i el rus, va haver de recórrer al seu veí. Bielorússia és ara un satèl·lit de Rússia. L'imperialisme rus intenta suplantar l'imperialisme francès a la República Centreafricana i a Mali, gràcies als mercenaris de l'empresa Wagner.

No obstant això, donada la feblesa de la seua base econòmica i malgrat les seues diferències, l'estat rus es veu obligat a recolzar-se en l'imperialisme xinés per a resistir l'imperialisme estatunidenc. D'ací la declaració de Pequín del 4 de febrer, en la qual Putin i Xi manifestaren que encarnen l'autèntica "democràcia" (sic) i que volen un "món multipolar" (és a dir, una redivisió del món que només es pot aconseguir a costa dels Estats Units, el Japó, Alemanya, França, Gran Bretanya, etc.).

L'esquarterament de l'Estat burgés ucraïnès

El restabliment del capitalisme a Ucraïna va seguir un curs similar al de Rússia (una burgesia d'oligarques i gàngsters en un país que és un dels més corruptes del món des de llavors). Però es va mesclar amb un nacionalisme local que, al llarg del segle XX, sempre va fer el joc a l'imperialisme alemany (contra el poder dels soviets primer i després contra l'URSS burocratitzada) i sovint va adquirir un caràcter antisemita i feixista.

El naixent estat burgés, igual que els de Bielorússia i Lituània, en 1991, es va beneficiar de la renúncia del ressuscitat estat burgés polonès als seus territoris orientals anteriors a la Segona Guerra Mundial. La independència dins de les fronteres heretades de l'URSS (incloent el Donbass i Crimea) va ser reconeguda per Rússia en 1994 a canvi de renunciar a les armes nuclears (també heretades de l'URSS). La majoria dels ciutadans ucraïnesos eren bilingües (parlaven ucraïnès i rus).

Atenent als seus vincles econòmics amb Occident i Orient, i al igual que Bielorússia, el Kazakhstan i molts altres, l'estat burgés ucraïnès va intentar maniobrar en els seus primers anys entre els diferents imperialismes (en el seu cas, principalment l'estatunidenc, el rus i l'alemany). Per això, quan el capitalisme ucraïnès es va veure sacsejat per la crisi capitalista mundial de 2008 -el seu PIB va caure un 15% en 2009-, els imperialismes europeu occidental i rus van acudir al seu rescat, salvant els seus bancs i proporcionant energia barata.

Aquest equilibri inestable es va veure alterat en 2013, no per la qüestió de l'OTAN, sinó per la competència entre dos projectes ostensiblement econòmics, la Unió Europea (UE) i la Unió Econòmica Eurasiàtica (UEEA). La UE, fundada en 1957, és l'acord regional més avançat del món. Codirigida per l'imperialisme alemany (econòmicament el més fort) i el francès (econòmicament el segon, però militarment superior), la UE comprenia llavors 28 Estats, entre els quals es trobaven molts antics socis econòmics de l'URSS (Bulgària, Hongria, Polònia, Romania, Eslovàquia, República Txeca), i fins i tot repúbliques anteriorment vinculades a l'URSS (Estònia, Letònia, Lituània) o a Iugoslàvia (Croàcia, Eslovènia).

El president Yanukóvich, triat en 2010 contra Timoshenko, va girar cada vegada més cap a l'autoritarisme i en 2013 va suspendre la cooperació amb la UE, especialment desavantatjosa per a l'economia del Donbass, en favor d'un acord amb la UEEA, més favorable a curt termini.

Ucraïna amputada per Rússia i satel·litzada pels imperialismes occidentals

Però mentre una minoria de la població, especialment en el sud-est, estava d'acord, la majoria de la població, especialment en l'oest, preferia la primera solució. Això va conduir a manifestacions violentament reprimides a Kíev, cada vegada més emmarcades per grups feixistes: PS (Pravy Sektor, Sector de Dreta, una federació de grups feixistes) i OUN (Organització de Nacionalistes Ucraïnesos, l'antiga organització de Stepan Bandera que va col·laborar amb el règim nazi). 75 persones van ser assassinades per homes armats no identificats el dijous 20 de febrer de 2014. Yanukóvich va ser destituït per la Rada (el Parlament ucraïnès) el 22 de febrer i va fugir a Rússia.

El 23 de febrer de 2014, la Rada despullava el rus (i a diverses altres llengües regionals, inclòs el romanès) de l'estatus de llengua oficial en 13 de les 27 regions. Ratificava un govern provisional que incloïa a diversos feixistes. I tancava un acord amb la UE.

L'imperialisme rus va prendre represàlies annexionant Crimea el 27 de febrer i donant suport per tots els mitjans a l'alçament dels separatistes pro-russos (entre els quals es troben mafiosos i feixistes) en l'est d'Ucraïna, la regió més poblada després de Kíev, que comprèn una minoria ètnica russa i una majoria de russoparlants. Parts de les regions de Donetsk i Luhansk van ser proclamades repúbliques independents (DNR i LNR) al maig de 2014, després de sengles referèndums impugnats.

Com l'exèrcit ucraïnès és poc apte per a enfrontar-se als seus propis ciutadans, el govern va crear una guàrdia nacional contra els separatistes. La guàrdia nacional compta amb el suport d'unitats "de voluntaris", com ara el Batalló Donbass, el Batalló Dnipro (compost per mercenaris estatunidencs i feixistes del SP), el Batalló Aidar (una mescla de bandits i feixistes) el batalló Djokhar Doudaïev (compost per islamistes txetxens), la Legió Georgiana (nom pres dels auxiliars georgians de l'exèrcit alemany de 1941), el batalló Azov (compost per nazis de diversos països), el batalló OUN, el batalló PG...

El 5 de setembre de 2014, sota la pressió de França i Alemanya, els representants d'Ucraïna, Rússia, la DNR (Donetsk) i l'LNR (Lugansk) van signar el Protocol de Minsk, que preveia la fi de les hostilitats, l'establiment del federalisme, l'alliberament de tots els presoners i una amnistia. El conflicte ha disminuït en intensitat, però no ha cessat. L'annexió de Crimea i la guerra civil han desplaçat 1,5 milions de persones. El conflicte ha causat gairebé 8.000 morts.

Per part seua, l'estat rus va eliminar els fundadors de les "repúbliques populars": Bolotov (LNR) va dimitir a l'agost de 2014 i Zakhartchenko (DNR) va ser víctima d'un atemptat a l'agost de 2018. 230 persones (entre elles, uns 160 tàrtars) han sigut empresonades per raons polítiques a Crimea des de 2014. L'estat rus ha prohibit el Medjli, l'assemblea dels tàrtars. S'ha prohibit l'accés als representants de la comunitat. Des de l'annexió, els tàrtars ja no estan autoritzats a organitzar el 18 de maig la seua concentració per a commemorar la deportació dels seus avantpassats per Stalin. L'Estat rus està armant i assessorant les tropes separatistes en Donbass i duent a terme una guerra de guerrilles cibernètica permanent contra Ucraïna.

A l'octubre de 2014, en les eleccions legislatives (sense Crimea ni la major part de Donbass) els tres partits feixistes van obtindre només el 10% dels vots. El govern de Kíev, en el qual ja no hi ha ministres feixistes, no va acceptar concedir l'autonomia a Donbass. Purgà l'aparell estatal dels seus nombrosos elements pro-russos. Va integrar els batallons de voluntaris en l'exèrcit oficial, encara que això suposara concedir la ciutadania ucraïnesa als combatents estrangers. Al febrer de 2017, el govern ucraïnès es va enfrontar als batallons feixistes que havien decidit bloquejar la frontera amb les zones separatistes.

El Canadà, membre de l'OTAN, entrena i equipa l'exèrcit ucraïnès. Turquia, que s'ha enfrontat a Rússia en Síria i Líbia, ven a Ucraïna els drons que van demostrar la seua vàlua en la victoriosa guerra de l'Azerbaidjan contra Armènia a l'abril de 2020.

A l'abril de 2019, Zelensky va ser elegit president amb la promesa d'acabar amb la corrupció i de pau per a la població. Encara que li agradaria recuperar el Donbass, també tem que l'exèrcit ucraïnès es veja arrossegat a una lluita desigual amb l'exèrcit rus, mentre que Biden li podria deixar tirat. Per això, demana a Putin que "prenga mesures" i als seus aliats que "no causar pànic".

La probabilitat d'atac existeix, no ha desaparegut i no ha sigut menys greu en 2021, però no veiem una escalada major que l'any passat. No necessitem aquest pànic. (Volodymyr Zelensky, conferència de premsa, 28 de gener de 2022)

La tasca del moviment obrer

Probablement en 2014 hi havia molts treballadors entre els manifestants de Kíev i de Donbass, igual que entre els manifestants i vaguistes de Bielorússia en 2021, però no tenien un instrument amb el qual lluitar, un partit propi. Estaven dividits, enfrontats entre si, i van ser l'instrument, els uns i els altres, de forces burgeses locals, dels seus propis explotadors, i en el marc de la lluita entre les potències imperialistes que condueixen el món a la ruïna.

En altres llocs, en lloc de traçar un rumb independent, revolucionari i internacionalista, les organitzacions de la classe obrera es van alinear, i encara hui s'alineen, a vegades amb la burgesia russa, a vegades amb les burgesies occidentals. El problema no és que Donbass siga militarment més feble que Ucraïna, ni que Ucraïna siga més feble que Rússia, ni que Rússia siga més feble que els Estats Units. La qüestió és el repartiment del món entre les potències imperialistes, que fa recaure el pes del militarisme sobre l'esquena dels productors i l'enorme potencial de forces contrarevolucionàries i destructives. El capitalisme podrit promou permanentment múltiples guerres locals i ja ha provocat dues guerres mundials amb l'ús de totes les armes disponibles en el seu moment.

Els treballadors de tota Ucraïna han d'unir-se sense importar l'idioma que parlen, sense importar la seua ètnia, i han de tendir la mà als treballadors de Polònia, Rússia, Moldàvia, Bielorússia, Romania, Eslovàquia, Hongria i tota Europa. Sense una internacional obrera revolucionària, els treballadors d'Europa de l'Est i de la resta del món seguiran atrapats en l'inextricable embull de nacionalismes oposats, els treballadors del món seguiran dividits entre les diferents camarilles dels seus explotadors. A Ucraïna, com a tot arreu, hem de construir un partit inspirat en el marxisme, que reprenga la tradició internacionalista del bolxevisme.

  • Front únic de totes les organitzacions obreres contra els perills de la guerra interimperialista a Europa i Àsia Oriental!
  • Fora d'Europa totes les tropes estatunidenques! A baix l'OTAN!
  • Retirada de les tropes russes de la frontera d'Ucraïna i de Crimea! A baix l'OTSC!
  • Retorn al pluralisme lingüístic a Crimea i en tota Ucraïna! Respecte a les minories russa, bielorussa, moldava, gitana, fesol, tàrtara, hongaresa, romanesa...!
  • Anul·lació de tots els deutes d'Ucraïna! Control obrer! Expropiació dels grups capitalistes d'Ucraïna, inclòs el Donbass! Dissolució dels exèrcits ucraïnesos i secessionistes per l'armament dels treballadors! Govern obrer!
  • Ni fragmentació nacional, ni Unió Europea, ni Unió Econòmica Eurasiàtica: Estats Units Socialistes d'Europa!

6 de febrer de 2022