A baix la invasió imperialista russa d'Ucraïna!

Translations: es

La invasió d'Ucraïna per part de les tropes russes el 24 de febrer marca una acceleració i intensificació dels enfrontaments interimperialistes a tot el món. Recorda als treballadors del món que l'única alternativa històrica a la barbàrie del capitalisme decadent és la lluita organitzada pel socialisme mundial.

De la desintegració de l'URSS al renaixement de l'imperialisme rus

A partir de 1989, la burocràcia estalinista de l'URSS va acceptar el restabliment del capitalisme a Europa de l'Est; en 1991 es va reconvertir en una classe capitalista (els oligarques) saquejant les empreses estatals i fusionant-se amb els mafiosos. El jove imperialisme rus aplica la força directa per a mantenir sotmesa a Txetxènia en 1994-1996 i després en 1999-2000. A més, disputa amb els imperialismes occidentals el control del seu veïnatge: intervenció militar a Moldàvia en 1991-1992, a Geòrgia en 2008, contra Ucraïna annexionant Crimea i controlant part del Donbass en 2014, suport al dèspota bielorús Lukashenko contra les protestes a la tardor de 2020, al Kazakhstan en suport al dèspota Tokayev contra les poderoses protestes obreres al gener de 2022. Però també intervé a la resta del món: a Síria del costat del sagnant dictador El Assad, a Líbia en suport del sàtrapa Haftar a través dels mercenaris del grup capitalista rus Wagner, que també actuen a la República Centreafricana, Txad i Mali, Moçambic, Sudan... El coronel al capdavant dels mercenaris de Wagner, Utkin, que té els seus contactes en el Kremlin, és un nazi provat i els periodistes russos que van investigar les seues accions van ser assassinats.

Els imperialismes emergents (Rússia, la Xina, etc.) qüestionen el repartiment del món. Només poden mantenir-se o expandir-se a costa dels imperialismes establerts (els Estats Units, França, Gran Bretanya, Alemanya, el Japó...). Per a l'estat rus, la prioritat atorgada per l'estat nord-americà a la lluita contra el puixant capitalisme xinés, la seua relativa desvinculació dels països d'Europa i Àsia occidental, la seua desordenada retirada de l'Afganistan, ofereixen l'oportunitat d'afluixar la tenalla econòmica i militar dels seus rivals occidentals.

El capitalisme rus sol ocupa el dotzè lloc en el món en termes de PIB, però inclou grans grups capitalistes (armament, energia, distribució, automòbils, transport aeri). Al seu interior oprimeix les minories nacionals (txetxens, etc.) i posseeix el segon exèrcit major del món, un gran arsenal nuclear i algunes de les capacitats més avançades de guerra cibernètica. Al cap de gegantescos jaciments de petroli i gas, subministra el 41% del consum de la resta d'Europa, inclòs el 70% de les necessitats d'Alemanya, el 80% d'Hongria, el 100% d'Àustria i Eslovàquia... És el primer exportador mundial de cereals, el primer productor de níquel i pal·ladi, el tercer exportador d'acer...

L'estat rus vol destruir l'estat ucraïnès

A mitjan novembre de 2021, Putin va començar a concentrar les seues tropes a les fronteres d'Ucraïna, mentre assegurava falsament que :

Rússia no representa una amenaça per a ningú, ens ocupem dels nostres propis assumptes i prenem mesures per a garantir la nostra seguretat si és necessari, si hi ha accions provocadores dels nostres adversaris prop de les nostres fronteres. (Dmitry Peskov, portaveu del Kremlin, 14 de novembre de 2021)

Al novembre, Putin atia el conflicte en Donbass entre els seus titelles separatistes i l'exèrcit ucraïnès, acusa el govern ucraïnès de sabotejar els acords de Minsk de 2015, que havien de posar-li fi. Biden, Macron, Johnson, Scholz... declaren que no intervindran militarment en cas de conflicte armat. Per al líder rus, intervindre a Ucraïna, enderrocar el seu govern i després amenaçar directament a Geòrgia es converteix en un objectiu assolible.

El 4 de febrer, Putin s'encarrega de reforçar els seus vincles diplomàtics i comercials amb l'imperialisme xinés. Junts, Xi i Putin estenen acta de l'entrada "de les relacions internacionals en una nova era". A partir d'aleshores, l'imperialisme xinés maniobra entre el suport prudent a l'imperialisme rus i la defensa dels seus propis interessos.

El 21 de febrer, Putin reconeix oficialment les repúbliques separatistes de Donbass i declara que Ucraïna és una creació artificial de Lenin i els bolxevics. El 24 de febrer, afirma contra tota evidència que el règim ucraïnès és nazi i ha iniciat un genocidi de russos en Donbass. Immediatament, els vehicles blindats, els avions, els míssils i les tropes de terra, amb uns 150.000 soldats, es van embarcar en una ofensiva coordinada.

Els imperialismes occidentals són culpables de moltes guerres i tenen una gran responsabilitat en aquesta

Els imperialismes occidentals no poden donar lliçons a Putin i a l'Estat rus. D'una banda, tots tenen un historial criminal de saqueig del món, d'intervencions militars a l'estranger, d'ocupació d'altres països, de suport a règims despòtics.

I per l'altre costat, l'estat nord-americà i els seus aliats de l'OTAN van aprofitar el col·lapse de l'URSS per a amenaçar militarment l'estat rus. Així, Albània, Bulgària, República Txeca, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Montenegro, Romania, Eslovàquia i Eslovènia es van convertir en membres de l'OTAN. L'adhesió de Geòrgia estava en marxa i els EUA estaven pressionant per a l'adhesió d'Ucraïna. Al desembre de 2021, Biden, Johnson, Macron i Scholz van rebutjar la demanda de Putin de neutralitzar Europa Central.

Des de l'inici de l'ofensiva russa contra Ucraïna, els imperialistes dels EUA, França, Alemanya, Gran Bretanya, etc. han introduït sancions econòmiques contra l'economia russa i al mateix temps estan reforçant les capacitats militars de les forces de l'OTAN als països fronterers amb Rússia i Ucraïna. El govern SPD-Grunen-FDP ha decidit augmentar massivament el pressupost militar d'Alemanya, els altres li seguiran.

Visca l'internacionalisme proletari! Visca la resistència del poble ucraïnès i rus!

Des del començament de la invasió russa, malgrat una relació de forces molt desfavorable, l'exèrcit ucraïnès, amb l'ajuda de reservistes i voluntaris, ha resistit i defensat les ciutats assetjades. L'ofensiva de l'exèrcit rus està sent més difícil de l'esperat. Els soldats russos, molts d'ells reclutes, que suposadament lluitaven contra els "nazis", en realitat estan envaint un "país germà". S'han distribuït armes a la població ucraïnesa, els treballadors i els joves s'estan organitzant per a resistir, fabricant còctels molotov, patrullant i controlant... L'exèrcit rus probablement haurà d'enfrontar-se a una guerra de partisans.

Malgrat la intoxicació mediàtica i la repressió policial i judicial, una part de la població de Rússia està manifestant valentament la seua oposició a la invasió.

Els treballadors de tot el món no tenen res a esperar de les iniciatives dels diferents estats occidentals que diuen voler restablir la pau, ni tan sols de l'estat burgés ucraïnès que actualment separa a les fronteres els africans dels europeus que volen fugir del país, que nega els drets de les seues minories nacionals des de 2014, que tolera grups feixistes en l'exèrcit. Per contra, els imperialismes occidentals preparen nous enfrontaments i totes les sancions econòmiques i financeres que adopten pesaran en primer lloc sobre els treballadors de Rússia i després, per les seues repercussions econòmiques, sobre els de tots els altres països.

L'impacte de les sancions econòmiques només pot reforçar la dependència de l'imperialisme rus de l'imperialisme xinés, que és almenys deu vegades més poderós econòmicament. I un èxit de l'imperialisme rus a Ucraïna només encoratjarà a l'imperialisme xinés en els seus objectius en la Mar de la Xina, així com a Taiwan.

Cada burgesia imperialista tracta d'aconseguir el suport de la seua classe obrera en la seua boja carrera armamentística i cap al reforç de les tensions militars i econòmiques, enfrontant eals treballadors dels diferents països, segons el costat en el qual estiga la seua burgesia. Però els treballadors ucraïnesos, russos, francesos, espanyols, estatunidencs, polonesos, bielorussos, romanesos... no són enemics entre si!

Visca la mobilització del proletariat i la joventut russa contra Putin, per a impedir la guerra fratricida contra el poble ucraïnès!

Contra la unió nacional amb la burgesia! Front únic de les organitzacions obreres contra la intervenció imperialista a Ucraïna! Obertura de les fronteres als refugiats d'Ucraïna i de tots els països! Tornada al pluralisme lingüístic en Crimea i en tota Ucraïna! Respecte a les minories tàrtara, russa, bielorussa, moldava, romaní, jueva, hongaresa i romanesa en tots els països de la regió!

Tropes russes fora d'Ucraïna! Retirada de les tropes nord-americanes, britàniques, franceses, espanyoles, italianes... d'Europa Central! Dissolució de l'OTAN i l'OTSC

A baix l'imperialisme! Revolució dels treballadors! Estats Units Socialistes d'Europa! Socialisme mundial!

1 de març de 2022

COL·LECTIU REVOLUCIÓ PERMANENT

(Àustria, França, Estat espanyol, Turquia)