Hong Kong : Prou de repressió policial! No a les amenaces d’intervenció militar!

Translations: es

De colònia britànica a ”regió especial” de la Xina capitalista

El Regne Unit va ocupar Hong Kong durant la Primera Guerra de l'Opi contra l'Imperi xinés, entre 1839 i 1842. I mitjançant el Tractat de Nankín es va apoderar d'ella.

L'autarquia era la condició de continuïtat de l'antiga Xina. Una vegada trencat violentament l’aïllament per Anglaterra, la seua dissolució era inevitable ... Anglaterra ha provocat la revolució a la Xina. (Karl Marx, 14 de juny de 1853)

Malgrat la revolució de 1949 i l'expropiació del capital i de la gran propietat terratinent, resultat de la Guerra de Corea, els treballadors mai van dirigir la Xina. El poder romangué en mans de la burocràcia estalinista.

La península d'Hong Kong té 7,4 milions d'habitants. Antiga colònia anglesa, es va convertir en una megalòpolis industrial, comercial i borsària molt abans de ser entregada a la República Popular de la Xina en 1997. L'estat xinés va integrar perfectament l'enclavament perquè ja s'hi havia transformat en capitalista després de l'aixafament de la revolta juvenil en 1989 i la decisió del govern xinés de restaurar el capitalisme en 1992, mentre mantenia un partit únic, per evitar la ruptura de l'estat com a l'URSS. Hong Kong va jugar un paper important en la restauració del capitalisme a la Xina per la burocràcia estalinista. D'una banda, la seua existència va influir en eixa elecció; per un altra, va servir com a plataforma - el mateix que Singapur, que roman independent - per a la inversió estrangera en el continent (sovint dels capitalistes de la diàspora Han), primer en les “zones econòmiques especials”, després en el “mercat laboral” en tota l'RPX.

La producció massiva de béns i la transformació de la força de treball en mercaderia són les característiques del capitalisme. La producció xinesa ara té per objectiu el valor de canvi. Els productors hui venen la seua força laboral i estan preocupats per la desocupació. L'opressió nacional i l'existència de ”monopolis” són les característiques d'un estat imperialista. La Xina contemporània alberga tres grans borses de valors (Hong Kong, Shenzhen i Xangai) i té moltes companyies capitalistes de grandària internacional que han invertit molt a l'estranger. L'RPX manté dins de les seues fronteres per la força a pobles sencers: tibetans, uigurs. L'exèrcit està desenvolupant els seus mitjans d'intervenció militar i té una base militar a Àfrica. L'RPX és, per tant, capitalista i imperialista de dalt a baix .

Políticament, Hong Kong és clarament diferent de la resta de la Xina perquè la població gaudeix d'alguns drets democràtics, heretats de concessions tardanes de Gran Bretanya, mentre que Xi Jinping manté una capa de plom en el continent; també inclou a molts refugiats del continent, inclosos els ex ”Guàrdies Rojos” de 1966-1968 i manifestants de 1989. Actualment, la Xina, en virtut dels acords de 1997, té instal·lats allí de manera permanent prop de 6.000 soldats.

La revolta dels paraigües de 2014

En 2014, durant 74 hores, Hong Kong va ser sacsejada per un potent moviment social. Els manifestants, en la seua majoria estudiants universitaris i de secundària, proveïts amb paraigües per protegir-se dels gasos lacrimògens (d'ací el nom de Moviment dels paraigües) es van rebel·lar contra la voluntat del govern central de Pequín d'interferir encara més en la designació del cap de l'executiu d'Hong Kong, que actualment és triat indirectament per un Col·legi Electoral poc democràtic.

Cada cap de setmana, l'ocupació dels barris era massiva i popular, la qual cosa demostra que molts treballadors estaven disposats a protegir als joves i mobilitzar-se. La convergència de la joventut educada i el proletariat d'Hong Kong podria assolir eleccions lliures, una victòria contra el governador i l'estat xinés, aplanar el camí per a la revolució socialista en tota la Xina.

Però el portaveu de la Federació d'Estudiants d'Hong Kong, Alex Chow, es va negar a convocar els sindicats de treballadors a la vaga general i, per contra, es va dirigir al governador. La segona confederació sindical (Confederació de Sindicats d'Hong Kong) es va veure obligada a realitzar un gest de solidaritat que es va limitar a una vaga de 24 hores, la vàlvula de seguretat de totes les burocràcies sindicals del món. Mentrestant, la burocràcia de la principal organització sindical (Federació de Sindicats d'Hong Kong), vinculada a l'estat burgés xinés, va avalar la repressió de la policia local contra els estudiants.

El projecte finalment es va abandonar, deixant la situació com està. Al març de 2017, Carrie Lam, una alta funcionaria, va ser elegida directora executiva de la "regió administrativa especial" pel Col·legi Electoral (777 vots de 1.194 votants) amb l'acord de Pequín .

Las masses s'oposen a les autoritats d'Hong Kong i al PCX

Els serveis secrets xinesos no es priven de segrestar activistes, editors, advocats i fins i tot empresaris assenyalats per Xi. Però això no és suficient per al règim despòtic. A principis de febrer de 2019, el govern local vol permetre extradicions judicials. La majoria dels hongkonesos veu en això la possibilitat de què Pequín jutge en el continent als opositors, antics o recents. El 31 de març, un primer esdeveniment reuneix 10.000 persones; el 28 d'abril 100.000. En cada ocasió, Lam manté el projecte de llei esmenat i confirma la seua adopció per l'òrgan parlamentari (Consell Legislatiu) abans de l'estiu.

El diumenge 9 de juny, una manifestació d'un milió de persones travessa la metròpoli i es dirigeix al Consell Legislatiu. Els manifestants reclamen l'abandó del projecte de llei, que ha d'aprovar-se en segona lectura el 12 de juny. En la nit del 9 de juny, la policia local reprimeix als joves. El 12 de juny al matí torna a haver-hi una manifestació massiva enfront del Consell Legislatiu. La policia fa servir bales de goma i fereix diversos manifestants, alguns d'ells quan tracten d'entrar en el parlament. Incentivats per aquest primer èxit i afectats per la mort accidental d'un manifestant caigut d'un andamiatge, el 16 de juny ja són 2 milions els manifestants. Malgrat la suspensió del projecte el 15 de juny, els manifestants no afluixen. L’1 de juliol, dia festiu i commemoració de la retrocessió (transferència de sobirania) a la Xina, hi ha una nova manifestació encara nombrosa de 500.000 persones. Un sector decidit es dirigeix al Consell Legislatiu, entra a l'edifici, ataca els símbols de la República Popular i desplega una bandera ... de l'era colonial.

Lam, per intentar calmar les aigües, anuncia la suspensió del projecte. Després d'aquest esdeveniment, les manifestacions continuen i marquen la vida quotidiana de l'enclavament amb reunions nocturnes i manifestacions cada cap de setmana.

Ara els manifestants exigeixen, a més de la retirada del projecte de llei i la renúncia de la directora executiva, una investigació independent sobre la violència policial, el sobreseïment de les causes judicials contra els acusats de disturbis (amenaçats amb 10 anys de presó ) i els manifestants detinguts, a més d'eleccions per sufragi universal. El lema "Allibereu Hong Kong, el temps de la revolució" es crida a cada concentració.

Però, més enllà d'aquestes legítimes reivindicacions, manca una perspectiva política que els vincule amb el combat passat i present dels treballadors i la joventut de tota la Xina. De fet, les llibertats democràtiques de la població estan en completa oposició amb el govern del partit únic de la burgesia imperialista xinesa.

Lam reprimeix, Pequín amenaça

El 21 de juliol, uns mafiosos pertanyents a les tríades (que ja exercien un paper auxiliar de la burgesia xinesa i el Guomindang abans de la revolució xinesa) ataquen en el metro els manifestants que tornen a casa, sense que la policia intervinga. Això intensifica la revolta contra el govern local i el poder central. S'assetja breument una comissaria de policia, s'alçen barricades de bambú en el centre de la ciutat, es llancen rajoles i còctels molotov a la policia. A més, es llancen banderes xineses al port. El govern xinés presenta als manifestants com "un grapat d'esvalotadors manipulats per Occident", utilitza arguments nacionalistes, amenaça: la televisió en mans del PCX transmet imatges de 12.000 policies antidisturbis equipats amb helicòpters entrenant a la província de Guangdong (Canton), així com combois militars que es dirigeixen a Hong Kong. Ignorant aquestes amenaces, molts habitants d'Hong Kong es manifestaven a l'agost al crit de "Hong Kong lliure". Es respira en l'ambient la possibilitat de què els treballadors s'incorporen a la lluita.

La sorpresa va vindre de Wong Tai Sense, un barri popular més al nord, on els manifestants també s'enfrontaven amb la policia la nit del dissabte 3 d'agost. Poc després de la mitjanit, quan la policia va intentar realitzar detencions, més d'un centenar de residents del barri van vindre a donar suport als manifestants, obligant la policia a retirar-se. (Le Monde, 3 d'agost)

El 4 d'agost, Lam promet que “el govern serà ferm per a mantindre la llei i l'ordre”.

La vaga general del 5 d'agost

El 5 d'agost, els dirigents del moviment criden a una vaga general. Una central sindical fa de tot per a impedir que els assalariats s'unisquen als joves; l'altra es limita a una jornada d'acció de 24 h.

La Confederació de Sindicats d'Hong Kong, una organització obrera pro-democràtica de 160.000 afiliats, ha convocat una vaga per al dilluns, mentre que la Federació Sindical d'Hong Kong, una organització pro Pequín, ha instat als treballadors, especialment als del transport, a treballar normalment per a no paralitzar la ciutat. (New York Times, 5 d'agost de 2019)

El cessament del treball afecta els transports urbans, l'administració, els aeroports, els bancs ... Aquesta és la primera vegada que Hong Kong experimenta una vaga d'aquesta magnitud. Els assalariats s'uneixen a les manifestacions. Els perdonavides de les tríades intenten novament atacar els seguicis, però aquesta vegada els manifestants armats amb pals els repel·leixen. La policia fa un ús creixent de les bales de goma i els projectils de gas i deté a més de 100 persones. En total ja són més de 420 manifestants detinguts en aquests dos mesos.

A Pequín, el representant de l'oficina dels assumptes d'Hong Kong i de Macau declara:

La Xina no serà feble amb qui infringeix la llei. No subestimeu mai la ferma determinació i la potència immensa del govern central… Qui juga amb foc es crema mortalment. (Yang Guang, 6 d'agost)

Paral·lelament, els partits burgesos liberals i el clero cristià de la península frenen el moviment i intenten limitar-lo a la pressió sobre Lam.

Vestits amb l'abillament emblemàtic de la protesta, una samarreta negra i un casc groc, dos joves i una jove amb màscares van presentar aquesta nota de premsa, la primera també formal. "Cridem al govern a restablir el poder del poble i respondre a les reivindicacions dels ciutadans d'Hong Kong", van dir, assegurant que cap d'ells parlava en nom de cap moviment o partit polític. (AFP, 6 agost)

Els treballadors han de posar-se al capdavant d'aquest moviment

De fet, els treballadors estan molt més presents que en 2014. Perquè aquesta lluita resulte victoriosa, la classe treballadora ha de prendre la iniciativa del moviment i unir-se amb la del continent. El moviment ha d'estendre les consignes a les reivindicacions socials i a tota la Xina per a no caure en el parany del separatisme nostàlgic de l'opressió colonial.

Això és el que tem el govern de Xi Jinping, que juga a la divisió entre el poble d'Hong Kong i la resta de la Xina, i utilitza la por a la manipulació estrangera en un moment en què els Estats Units està lliurant una guerra comercial contra l’imperialisme rival. No obstant això, Trump crida els manifestants a romandre pacífics.

Per construir un partit obrer revolucionari capaç de dirigir la lluita, els nuclis nascuts de la lluita de classes i els marxistes han d'unir-se i plantejar la qüestió del poder en tota la Xina, tendir la mà als treballadors del Japó, Corea, etc.

  • Vaga general fins a la retirada de la llei d'extradició!
  • Alliberament de tots els presos polítics! Sobreseïment de totes les causes contra els manifestants!
  • Dissolució dels cossos repressius! Serveis d'ordre i autodefensa en les manifestacions i vagues! Comitès d'acció i vaga en barris i empreses! Elecció de delegats i centralització dels comitès en un comitè central de lluita!
  • Llibertats democràtiques en tota la Xina! Dret a constituir sindicats i partits obrers! Dret de vaga i manifestació! Drets de les minories nacionals a l’autodeterminació!
  • Augment de salaris i reducció del temps de treball, expropiació dels grups capitalistes! Habitatge digne per a tots!
  • A baix el govern de Xi Jinping i la seua titella Carrie Lam! Dissolució del "Col·legi Electoral" i abolició del càrrec de "Cap de l’Executiu"! Revocabilitat dels diputats i remuneració al nivell salarial dels treballadors!
  • Govern dels treballadors des de Hong Kong fins a Pequín! Pels Estats Units Socialistes d'Àsia!

COREP (Alemanya, Aústria, Canadà, França, Turquia)