Trump ha estat derrotat però la classe obrera americana roman desarmada

Translations: es

Acaben de celebrar-se als Estats Units les eleccions presidencials i parlamentàries a la Cambra de Representants i al Senat. Les mobilitzacions contra la violència policial han estat paralitzades mentrestant. Els contendents principals han sigut els dos grans partits burgesos, el Partit Demòcrata i el Partit Republicà. Això significa, en primer lloc, que ni la campanya realitzada en aquestes eleccions ni els resultats constitueixen un punt de suport o un factor d'unió per a la classe obrera americana. En aquestes eleccions, com en les precedents, i com fora de l'àmbit electoral,tots els objectius de la classe obrera, les minories oprimides, les dones treballadores, la joventut, en les seues vagues, manifestacions, etc. han sigut subordinats al cap i a la fi al Partit Demòcrata.

El Partit Republicà, amb l'ajuda de la majoria del clergat cristià, sempre ha tingut una base popular, especialment entre els treballadors autònoms, les professions liberals, els quadres intermedis de les empreses, els guàrdies de presons, la policia i els soldats professionals (el número dels quals no para de créixer amb el temps) o els immigrants de Cuba.

El seu rival, l'antic partit dels esclavistes, també ha enganyat a molts assalariats des de l'època imperialista. Això és el resultat no sols de l'habilitat dels polítics demòcrates (tan deshonestos com els republicans) i de l'ajuda del clergat minoritari (catòlics, baptistes, musulmans...), sinó també de la complicitat de l'aparell corrupte de les organitzacions d'explotats. Les burocràcies sindicals (AFL-CIO, CtW), i les dels moviments basats en l'origen nacional o ètnic (entre ells el BLM), la socialdemocràcia (Sanders, DSA...), les restes de l'estalinisme (CPUSA, RCP...) i fins i tot grups procedents del trotskisme (cliffistes de la ex-ISO, grantistes de SAlt, shachtmanistes de la LRP...) es neguen obstinadament a construir una alternativa obrera als dos grans partits burgesos. L'oportunisme polític sempre s'amaga darrere d'un pragmatisme de façana que consisteix a explicar que demanar el vot per a Howkin (Partit Verd), como Socialist Alternative o per a Biden (Partit Demòcrata), como el CPUSA o el RCP, és un mal menor, que és possible espentar-los cap a la seua esquerra, etc.

Els americans han demostrat durant molt de temps que la república burgesa és la república dels homes de negocis capitalistes, on la política és només un assumpte comercial entre altres. (Friedrich Engels, 31 de desembre de 1892)

El "partit de la dreta" i el "partit de l'esquerra" comparteixen per igual el finançament dels grups capitalistes.

Les empreses que cotitzen en borsa han augmentat les seues donacions als candidats demòcrates enguany. Tres quartes parts dels directius enquestats per l'Escola d'Administració de Yale el 23 de setembre van dir que votarien per Biden. (Financial Times, 27 de setembre de 2020)

Les majories parlamentàries, els presidents demòcrates i republicans, s'han alternat per fer-se càrrec dels atacs contra la classe obrera i de la ingerència en els assumptes de la resta del món. En aquestes condicions, des del punt de vista de la classe obrera americana, el resultat d'aquestes eleccions expressa una gran confusió política, malgrat que sectors de la classe obrera i de la joventut escolaritzada han mostrat recentment una gran combativitat contra el racisme i contra la brutalitat policial. Aquesta tendència també s'ha reflectit en l'augment del nombre de membres de la principal organització socialista (DSA) i en l'èxit de la campanya de Sanders.

Significa això que no es pot traure cap ensenyament d'aquestes eleccions i que tot continua com abans? No, en absolut.

L'enfrontament que ha tingut lloc en aquestes eleccions reflecteix la divisió de la classe dominant, que s'enfronta per un tema candent: quin futur té l'imperialisme estatunidenc? O més precisament: quina forma de govern, quin règim polític correspon millor als desafiaments que ha d'enfrontar la burgesia nord-americana? De fet, existeix un acord fonamental entre tots els representants polítics dels capitalistes sobre la constatació de la pèrdua d'influència externa en l'àmbit econòmic, polític i militar; i hi ha un acord entre ells per a identificar l'imperialisme xinés com l'amenaça més important per a l'imperialisme estatunidenc. Respecte al territori interior, també hi ha acord en la necessitat de restringir la despesa social, mantindre l'ordre i fins i tot utilitzar la màquina de fabricar bitllets per a fer costat als capitalistes durant la crisi econòmica: la burgesia ha passat sense cap dificultat de defensar la "independència del banc central" i "l'ortodòxia fiscal" a abanderar la necessitat de l'estimulació "monetària i fiscal keynesiana", segons les seues necessitats del moment.

No obstant això, està políticament dividida. Enfront de la decadència, l'ala de la burgesia representada pel Partit Republicà i Trump ha intensificat l'agressió contra l'Iran i Veneçuela, la Xina i les altres dels seus rivals imperialistes, encara que foren "aliats tradicionals". Davant la desocupació i l'empobriment d'una part de la població, Trump ha tractat de reunir una força política sobre un eix populista, "antisistema" i conspiranoic, que dirigeix la indignació cap a bocs expiatoris (immigrants, "assistits", etc.) més pròxims en certa manera a la retòrica feixista que a la temàtica tradicional del Partit Republicà.

En una temptativa bonapartista, Trump ha basat la seua campanya en algunes consignes simples:

  • Una vegada i una altra, retornar-li a Amèrica "la seua grandesa", assenyalant cada vegada més l'enemic xinés, ja que fins i tot el coronavirus seria un invent xinés per perjudicar els Estats Units,
  • Fer que el capitalisme continue com si no passara res durant la pandèmia, minimitzant-la deliberadament, mentre aquesta colpeja a majoritàriament els pobres, els negres, etc.,
  • Pel restabliment de la llei i l'ordre contra els manifestants després de les matances de la policia contra els negres, a favor de la violència de l'Estat amb l'enviament de la Guàrdia Nacional i l'exèrcit (el que l'Estat Major es va negar a fer) i fins i tot a favor de la intervenció de les milícies feixistes.
  • Acusant el seu oponent Biden de portar a la societat "cap al socialisme o el comunisme"!

Òbviament Trump no és tan estúpid com per a confondre a Biden amb un revolucionari com Daniel De Leon (1852-1914), Eugen Debs (1855-1926) o James Cannon (1890-1974)... o fins i tot amb un socialdemòcrata com Bernie Sanders que vol limitar els privilegis dels capitalistes sense qüestionar la seua existència.

Trump era qualsevol cosa menys un teòric. Va percebre confusament que la confrontació amb els altres imperialistes requeria un règim molt més autoritari i centralitzat en el seu interior. Sense preocupar-se per les ficcions de la suposada democràcia americana, Trump havia advertit per endavant que si perdia, era perquè les eleccions estaven amanyades.

Per contra, l'altra ala de la burgesia, representada pel Partit Demòcrata i Biden, està a favor de mantindre els vells ardits, tant interna com externament, amb la pretensió d'apaivagar, arribar a un consens, unir a la nació, respectar les regles democràtiques, en definitiva perquè l'explotació i els negocis capitalistes puguen desenvolupar-se en calma i serenitat.

És hora de deixar de costat la retòrica dura, baixar la temperatura, mirar-se i escoltar-se de nou. (Joe Biden, 7 de novembre de 2020)

Els resultats li donen a Biden una victòria incontestable, però Trump no ha sigut esclafat. La diferència en vots és d'uns 4,5 milions entre més de 147 milions de votants, poc més del 3 per cent, amb una participació marcadament major, que ha donat lloc al fet que tots dos candidats han vist incrementar-se els seus vots en diversos milions.

Mal triat en 2016 (havia rebut 2 milions de vots menys que Clinton), en 2020 Trump ha buscat ampliar la seua base electoral amb una franja social preparada per a eixir al carrer contra els joves socialistes o anarquistes, els activistes negres, etc. El seu electorat és heterogeni: en tots dos extrems de l'escala d'ingressos. Obté la mateixa puntuació entre els que guanyen més de 200.000 dòlars a l'any que entre els que guanyen menys de 30.000 dòlars. Trump atrau el 55 per cent dels votants blancs, el 12 per cent dels afroamericans i el 32 per cent dels llatins. L'electorat negre i llatí està més dividit del que esperava l'aparell demòcrata, sobretot perquè, en condicions capitalistes, competeixen amb els nous immigrants il·legals.

El Partit Republicà conserva la majoria al Senat i el Partit Demòcrata està afeblit en la Cambra de Representants. El recompte de vots encara no està complet i està sent impugnat per Trump en alguns estats, però Biden ja té una majoria de 279 electors que li garanteix la victòria, mentre que el sistema arcaic afavoreix les zones rurals (en les quals domina el Partit Republicà) respecte a les metròpolis (que són més favorables al Partit Demòcrata). En el comtat de Nova York, Biden té el 85 per cent; a San Francisco, el 86 per cent; a Washington, el 93 per cent .

Trump pot negar-se a reconèixer el resultat, però no disposa dels mitjans polítics necessaris, ja que els serveis secrets i l'Estat Major es mostren poc inclinats a donar un colp d'estat que desestabilitze la ideologia dominant (respecte de la Constitució, nomenament de governants per elecció, antiracisme proclamat...) i puga obrir el camí a una intervenció pròpia de la classe obrera (hi ha hagut crides preventives a la vaga general per part d'alguns sindicats, en cas de colp d'Estat). Per això Trump està sent abandonat pels cacics del Partit Republicà, pels mitjans de comunicació que el secundaven, etc. Després de les imponents mobilitzacions contra la brutalitat policial, la majoria de la burgesia no es deixa temptar en absolut per l'aventura i se situa darrere del respecte a les urnes i institucions que serveixen de pantalla per a la seua dominació. Significa això que Trump era només un parèntesi que acaba de tancar-se i que les coses tornaran a l'ordre habitual? Res és menys segur.

De fet, tots els problemes que assetgen l'imperialisme americà segueixen sobre la taula:

La previsió del PIB per a 2020 és de -4,9% per als Estats Units i +2% per a la Xina. En termes interanuals, és a dir, comparant el creixement en el mateix trimestre de l'any anterior, s'obté per al tercer trimestre de 2020 el -2,9% per als Estats Units i el +4,9% per a la Xina.

A més, mentre que la pandèmia està sota control a la Xina, es desenvolupa lliurement als Estats Units i continua causant estralls. També en aquest àmbit, igual que en l'economia, la burgesia xinesa utilitza plenament el règim polític autoritari i antidemocràtic sorgit del règim estalinista i que ara li serveix per aconseguir les seues finalitats, mentre que la societat americana sembla estar estripant-se per tot, fins i tot per l'ús o no de mascaretes, a causa de la seua pretesa democràcia.

Evidentment, l'imperialisme estatunidenc continua sent el més poderós, el seu PIB anual és d'uns 21,5 bilions de dòlars, enfront dels 15 bilions de l'imperialisme xinés, les seues grans empreses dominen en quasi tots els sectors, la seua cultura impregna el món, la seua superioritat militar és inqüestionable. Però l'economia xinesa té avantatges: la seua força de treball i el seu mercat intern són gegantescos (amb 1.415 milions d'habitants enfront dels 331,5 milions dels Estats Units), la seua infraestructura i equipament empresarial són recents, encara gaudeix d'una millor imatge als països dominats ... El capitalisme xinés es veu obligat a expandir-se internacionalment, per raons de competència (per a garantir oportunitats de negocis i recursos, per a donar una grandària global als seus grups empresarials...) i també per a preservar la pau social interna. Arribada a última hora, la burgesia xinesa xoca a tot arreu amb les posicions de les antigues potències imperialistes, en primer lloc Japó i els Estats Units.

El govern de Biden-Harris, a diferència de Trump, buscarà neutralitzar Rússia i unir darrere de l'imperialisme nord-americà països com França i Alemanya, per a fer retrocedir la Xina, malgrat les diferències comercials que subsisteixen entre ells. En reingressar en els acords climàtics de París, Biden pretén imposar barreres duaneres, abans de res, als països "contaminants", que estan encapçalats per la Xina. Però encara no s'han acabat els seus mals. La continuació de la guerra comercial, reforçada pels efectes de la pandèmia, no beneficiarà als EUA més que a altres imperialismes, però en canvi precipitarà les pròximes crisis capitalistes mundials. La política d'apaivagament, de reconciliació nacional, que Biden vol dur a terme només pot funcionar en temps tranquils, quan el creixement és constant i fort, quan l'imperialisme pot distribuir suficients engrunes a una part significativa de la seua classe obrera per a comprar la pau social.

No obstant això, la situació mundial va en la direcció oposada. El "populisme", la temptació bonapartista, fins i tot la feixista, no s'extingirà als Estats Units amb la derrota electoral de Trump. Mentre la classe obrera nord-americana no tinga la seua pròpia representació política, un partit obrer que la unifique independentment de la burgesia, fins i tot en els processos electorals, està condemnada a oscil·lar entre l'un o l'altre dels partits burgesos.

Un autèntic partit obrer sol pot ser revolucionari i internacionalista. Per a això és necessari reunir els treballadors conscients al voltant d'un programa marxista, en una organització a escala de tot el país, vinculada a les seues germanes i germans dels altres països. Cridar als sindicats i a les organitzacions dels oprimits perquè trenquen amb el Partit Demòcrata és una de les tasques indispensables de l'avantguarda. En els sindicats, així com en un possible partit constituït pels sindicats, en les empreses, en les administracions, els barris i les universitats, l'organització comunista combatrà per:

  • un sistema de salut pública de qualitat, gratuït per a tots i finançat per la patronal. Totes les proves, operacions i tractaments necessaris per a la vida dels treballadors han de ser gratuïts, des de la insulina fins als medicaments contra el càncer,
  • eliminació de patents sobre vacunes, medicaments i equips mèdics, expropiació dels grups capitalistes en aquests sectors, clíniques privades, grups privats d'assegurances mèdiques,
  • expropiació i posada al servei dels treballadors de tots els habitatges de les grans empreses propietàries, garantia d'habitatge barat i de qualitat per a tots.
  • augment dels salaris, pensions de jubilació suficients i garantides pagades pels patrons, subsidis decents per desocupació pagats pels patrons,
  • acolliment de refugiats, migrants econòmics i estudiants, igualtat de drets per a tots els treballadors,
  • educació pública, gratuïta, de qualitat i laica en tots els nivells, fins i tot en la universitat; anul·lació de tots els préstecs bancaris per a estudis,
  • fora de l'ensenyament totes les religions, sectes, empreses, exèrcit i tots els interessos aliens a la ciència,
  • retorn a la gestió pública de tots els serveis privatitzats: charter schools (generalitzades per Obama), presons, serveis socials, residències d'ancians, hospitals públics, etc.
  • el dret efectiu a l'avortament,
  • la protecció del medi ambient,
  • Desmantellar i desarmar les forces policials militaritzades i les milícies racistes i feixistes privades, única manera de posar fi a la brutalitat racista; fi de les intervencions militars,
  • l'abolició de la Cort Suprema ...

Tals reivindicacions només poden ser satisfetes amb l'autodefensa dels treballadors i els oprimits contra la policia, l'establiment d'un govern obrer, el desmantellament de l'estat burgés, l'expropiació dels grups capitalistes, en la perspectiva del socialisme mundial.